[劇透討論] 點睇Greta Gerwig新戲《芭比 Barbie》

566 回覆
181 Like 31 Dislike
Search 女主角都係
諏訪部順一唔知做邊個ken
我唔知你講緊咩「極端女權」,亦唔覺得笑toxic masculinity錐得肉,純粹流於表面嘅笑(不過係好笑嘅)
仲要信埋US constitution/senate/supreme court呢啲咁建制嘅嘢
yes
做人就係咁復雜
到底係人改變社會定係社會改變人
Typical Barbie就係父權之中誕生
成件事係現實真係好合理又好荒謬
攞「手法」嚟講佢入面諷刺嘅嘢
其實喺現實世界嗰度都赤裸裸咁同你講,Barbie 呢個幻想世界都係喺現實世界入面由男人主導佢係點樣
你真係有睇過啲Red Pill理論就會發現入面教你點做個所謂真男人、女人喺世界本應係咩角色、男人應該點樣「征服」女人呢啲嘢,喺Ken dom嗰段都show 咗好多出嚟
我覺得trailer剪得好好睇
但套戲去到中後段變得太冗長⋯
幾好睇唔錯
比想像中有深度
Allan其實係代表緊啲不問世事既普通人?

做佢都幾好
我認同佢有show,但我唔覺得佢有針對到背後根深蒂固嘅問題,點解red pill理論崛起,toxic masculinity當道,性別不平等
「Patriarchy」喺呢套戲入面只係一個笑話,套戲冇分析到背後嘅結構性成因
同樣可以放落套戲最核心個speech到,佢道出咗女性喺現今社會面對嘅困難同處境,但冇深入探究到背後嘅成因
呢個係我覺得套戲嘅性別論述流於表面嘅原因
講真你一套barbie 戲冇咩可能對父權有幾尖銳嘅批評
咁呢個係我知Greta Gerwig嘅能力有幾高啫
當然商業片嚟講佢已經超額完成
估唔到幾好睇
套戲係踩緊 Barbie 玩具概念
但片尾又 show 番啲玩具氹觀眾買 中段掉啲衫落街又會定格註明產品名稱痴撚線
套戲既定位係嘻笑怒罵方式去講性別議題
純抽水提出問題
點解咁執著要探討因果同結論?
呢啲topic到目前現實世界都冇答案同解決方法
世界依然暗啞抵係male dominance

套戲某情度就係講喺呢個冇答案既困局如何自處
好耐冇睇過ugly betty 做戲
佢個女好9 屎
深你老母咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞