[劇透討論] 點睇Greta Gerwig新戲《芭比 Barbie》

566 回覆
181 Like 31 Dislike
你呢個point 另我諗到基督教對創造女人既描述:女人係由男人身上一條肋骨造成的
虛擬世界同現實世界相反,虛擬世界: Barbie , or Barbie and Ken; Ken will never stay alone
嚮現實世界,尤其美國呢個基督教為主,一大班右翼主義者既國家
部分人既諗法就係同上邊既slogan 相反: men ; or men and women
(所以仲會有女人比人姦都唔比墮胎d變態野)

最尾本身覺得個inventor 又對Barbie 講多次有自由去認清自己做多左,因為Barbie已經對阿Ken 講過類似既說話
而家咁諗番,好似係同活在與虛擬世界相反既現實弱勢女性說教多次咁
唔係
虛擬世界係現實世界相反
串緊現實世界話平權
但權力核心中話事既仲係男人

係唔感受到因為你用香港兩性去理解平權
但奪戲背景係美國,兩性唔係想像中咁平等
你諗下之前成班右翼男性法官議員,推翻咩案例搞到全部右翼州份女人唔比落仔
就知現實佢地既平權,其實得就真係好似套戲個虛擬世界咁
there's something inside you
Paul schradar都冇飛 嗰日仲要係佢生日
英國戲院有鼓掌
Its hard to explain
睇到Ryan gosling同尚氣鬥舞就瞓著咗

想問中間發生過咩事

起身就聽到I am me
然後創辦人出場
其實佢哋係現實世界
極速俾警察又拉又放幾次
係唔係順便笑緊加洲
剛睇完早場,尚氣做呢啲鳩戲係幾正
溫提
呢套戲既宣傳費係USD 150M/11.7億港紙

https://www.insider.com/barbie-had-150-million-marketing-budget-2023-7?amp
$337M 首週全球票房
北美首映周末票房最高(2023 年)🍿
1️⃣ #Barbie — $162M
2️⃣ #SuperMarioBros — $146.4M
3️⃣ #AcrossTheSpiderVerse — $120.7M
4️⃣ #GOTGV3 — $118.4M
5️⃣ #AntMan3 — $106M
6️⃣ #TheLittleMermaid — $95.6M
7️⃣ #Oppenheimer — $82.4M
8️⃣ #JohnWick4 — $73.8M
9️⃣ #FastX — $67M
🔟 #Transformers — $61M

Budget was $145M
戲院分成 2.5X 先回本黎計
Buget 145M x2.5=362
362+宣傳費150=512
512-337首週全球票房=175
再~175M就回本

賭賺唔賺到Barbilion dollars (十億)好過啦
我估最顛最盡900M完
周邊應該都賣到發

barbie 就係mattel 賣, 但barbie movie 周邊就係華納賣
買咗 kenought hoodie
有咩好嬲鳩
真係好多filmbro係咁
Hi Ken
套戲某啲位說教係比較出同重複
但睇popcorn戲觀眾理解力唔高,加埋呢啲敏感話題,如果唔咁做,又有衛道之士聽一半唔聽一半屌
睇多次囉
宣傳還宣傳,都要大家肯買飛睇先得
唔信望下美人魚

同埋其實我覺得佢係當咗pokemon go果陣咁,係宣傳成個franchise
所以budget唔止想宣傳套戲
見mattel網有賣barbie movie周邊
唔知點計
維持到跌幅唔太差,睇走勢應該可以過10億
可唔可以講我聽我瞓咗大約幾耐

鬥舞 諗起台劇
醒咗 成班就覺醒 I’m me

老生常談嘢

我通完頂都入去訓左半場
諗緊睇唔睇多次好
用變形金剛做例子
全部電影系玩具都係Hasbro
我通完頂睇早場Oppenheimer冇瞓過
勁亢奮

但Barbie去到鬥舞真係頂唔順
Cliché but in an exciting (pink) form
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞