[劇透討論] 點睇Greta Gerwig新戲《芭比 Barbie》

566 回覆
181 Like 31 Dislike
呢度以下係我嘅個人睇法:

Barbie開頭唔想去人類世界係代表女仔唔想成為女人或者踏出社會嘅比喻

到barbie 去到人類世界比好多人望住同埋批評將摸pat pat都係代表女性哋大個咗出到嚟社會要承受嘅嘢

所以之後套戲都涉及左女權主義同埋唔好被社會定型

Barbie搵返玩佢嘅人係代表出嚟社會都要搵返自我

最後Barbie想做返人而唔係留係Barbie世界,代表每個人都要長大唔好留喺舒適圈同埋體驗呢個世界
咁你一定要睇
睇完你就發現:「笑甚麼,你也是Ken!」
no, 同場有幾個一枝公
冇所謂啦
啲人當你睇margot robbie 姐
我都係單拖睇唔驚的
著成咁入去睇

咁都有位可以致敬2001太空漫遊
想問芭比最尾係咪真係做咗人類??
臨尾睇到佢同阿婆拖手入咗白光,我急得滯去咗射尿,返到黎已經出字幕
結局

社會議題處理恰當適中
除咗2001同matrix
仲有無其他致敬位?
我覺得最尾ken 黑衫dance off嗰度都似係致敬,有無人知
淨係應得早見沙織
除咗性別議題處理得好好

都想讚下佢電影本身都好當代

好有self aware,會自嘲,包括Mattel/consumerism/停產/甚至Margot Robbie 選角

同eeaao 一樣,係一個好代表到現今世代嘅作品

Self aware呢種風氣,通常矛盾而且荒誕,好多媒體包括音樂,藝術甚至meme都會咁
導演同埋班編劇都好勁, 拍Simpson真人版我都覺得都比較易...

Barbie 只係一堆公仔咁多年呢好似都冇乜特別主線故事, 好好咁利用Ken呢個從來都係Barbie既陪襯品, 構造一個男女有衝突有矛盾嘅世界

好多細節位都好到, 好似barbie行到跛下跛下咁上條樓梯搵weird(barbie唔識行樓梯從來都唔會)
玩埋Barbie 啲黑歷史公仔
大肚barbie
估唔到mattel 咁放
舉手變大波嗰個
俾男人佔有左既芭比
比Zack版正義聯盟洗腦
https://youtube.com/watch?v=wK63eUyk-iM&feature=sharea

揾到了,dance off係tribute grease

仲有好多reference: (但竟然無提到matrix 既oracle)

https://time.com/6295889/barbie-movie-the-matrix-the-godfather-references/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞