[劇透討論] 點睇Greta Gerwig新戲《芭比 Barbie》

566 回覆
181 Like 31 Dislike

https://youtu.be/hI3L-apMxKM

好驚喜嘅反類型片
玩「膠」得嚟言之有物,幽默感處處
戲謔同嚴肅之間取得平衡
可能會招來女權電影嘅負面標籤,但不失對男人嘅關懷,處理不落俗套

場面同美術好掂
Ryan Gosling直頭係mvp
作為從未接觸過芭比嘅人嚟講,兩粒鐘好享受
一早宣傳阿 Ken 會有戲份
係估唔到會咁樣帶出 Kendom
現實世界反而劇情好短
留名

佢係整部戲嘅靈魂人物,估唔到咁樣起革命
反而以為現實世界遲出,點知係好早嘅轉捩點
好想睇mojo dojo阿ken傳
https://youtu.be/6uHUHyqmbgk

好過癮
唔熟日本野,據聞係s級配音班底
好睇,睇完諗好多野

究竟做男人慘D定做女人慘D
睇完套戲相信已經俾到答案你,就係:why not both
Ken由喺女尊男卑嘅社會去到男性主導嘅世界,接觸到所謂red pill再返去Barbie land改變成個社會,再去到最後覺醒,成條曲線都幾好睇。一方面抽鳩啲red pill 傻鳩水,另一方面將個性別調返轉,都抽擊埋宜家啲極端女權想個世界完全逆轉做女性主導嘅呢啲傻閪思維。

幾鍾意Greta Gerwig用套幾扎實嘅性別理論去令全部冇極端性別主義思維嘅人都有嘢落到袋,而唔係宜家主流啲所謂女權電影咁只係一味強調女人點點點,變相造成男女對立。
朴璐美呀姐級
Barbie 嗰條曲線可能要二刷專注睇先再概括到,因為佢嗰條成長曲線已經more than性別議題,而我就第一次用晒性別議題嘅思維去睇,硬係覺得淨係用呢個角度去探討Barbie嘅成長曲線係唔夠。特別係由佢開始諗「死亡」呢樣suppose唔會發生喺Barbie身上嘅事,到最後佢真係變成真人,我想再睇多次搵多啲蛛絲馬跡。

唔想係唔撚係都用「存在主義」咁樣撻落去,因為咁講嘅Ken嗰條一樣都有探討類似嘅嘢,咁講太大包圍。
小野大輔、澤城美雪都係好正嘅配音員
幾乎個個都係大牌聲優
陣容真係算豪華 唔係講笑
人生存就係好困惑
榮清終於有分段隔行講得好好

點解我會話ryan gosling阿ken係套戲嘅mvp
除咗佢搶鏡到不得了、發揮到佢身上嘅喜劇感好好笑之外
吸收完現實世界知識養分嘅佢正正係男版「既定印象芭比」,唔需要畫出腸,呢啲就係赤裸裸嘅父權
同時則面反映佢都係極端體制下嘅受害者

呢個題材好難寫,gerwig仲要寫得好
用一個天馬行空、荒誕、甚至乎自嘲嘅形式講大家同樣面對嘅危機,比起說教更容易令人受落
亦都突顯出兩者本質上有幾荒謬
結尾有一點幾好,呼應返現實世界男/女應有嘅自省

雖然套戲睇落面嗰浸姣姣粉粉,其實個餡男女通殺,既中二病又感性
相對細路仔諗野冇咁複雜,佢哋睇嗰陣只會覺得好笑有趣好玩,但係大人離場嗰陣會有野落袋
人總需要勇敢生存
屌,無人陪我睇呢套。。。
如果1個男人睇會唔會好odd
樓主寫到咁好

期望高左好多

不過都係上網睇
我一個女人著粉紅色衫睇
用呢個態度入場就唔驚

其他戲我無問題,但呢套心理關口要衝破
同問

One ticket for Barbie please
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞