[劇透討論] 點睇Greta Gerwig新戲《芭比 Barbie》

566 回覆
181 Like 31 Dislike
有冇習氣 gif 全集

我諗佢打開 左某個潘朵拉盒子
之前好難想像黃種人男演員可以用呢種形式搞笑
想睇佢自己玩自己副uno
一套戲想講十尻幾廿個大道理
我覺得處理手法好差
佢覺得男人世界更唔對路
不過俾佢去到現實世界都冇用

擁有最強格鬥技巧但冇稱霸野心,悲劇
https://twitter.com/Luiz_Fernando_J/status/1685680719241019393?s=20

第2週全球票房達到 7.745 億
海外票房突破 4 億,成為 2023 年票房收入第三高的電影!
垃圾戲
唔怪得咁熟口面
好似話原本個故事真係爛片feel,係個冇咁靚嘅聰明Barbie俾人趕出Barbieland, 然後帶岀冇人係完美呢個message

但話驚俾人屌stereotype 聰明人就一定唔靚,所以改故仔
第一係咪avatar ?
第二係咩?
mario?
1. Mario
2. GotG 3
Margot robbie個屎忽
嗰時又話avatar 計下年所以top gun第一
都係
佢基本上就係做一個乜都勁過白種人嘅黃種人。
冇人知結果啦

就算而家呢個版本,唔拍成品,就咁聽大橋應該都會覺得on99
Top gun好似北美第1
有冇人可以講解下個習氣ken 係想比喻啲咩
Ryan ken 同 習氣ken 打打下交變左一齊跳舞呢一幕想帶出啲咩meaning
應該係英文字battle既古今義思:

用打交嚟battle(戰役)
用跳舞嚟battle

街舞 street battle/ dance battle 係美國文化,所以你(香港人角度)誤會佢地係「一齊」跳,其實佢地係「對決」跳。你格硬要講像徵就可以話戰爭唔會停,只係形式會轉變。

但如果以戲劇既角度:戲劇=(人與人之間)衝突。你只睇到kens衝突就夠,衝突既形式唔需要考究。

而最後佢地一齊跳完諗住口講勝負,只不過突然記起國會單野所以停戰不分勝負。

我覺得電影唔係嘲諷緊dance battle依個行為,只係套用形式。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞