[劇透討論] 點睇Greta Gerwig新戲《芭比 Barbie》

566 回覆
181 Like 31 Dislike
反而夜晚場可能少啲細路?
你睇下有冇夜晚十點
我本身都係get見工
應該一開始想「扮」見工
但對白有講係睇婦科嘛
唔係見工

但嗰兩個妹妹係完場討論
因為第一次覺得「人」會老去
都可以係一種美?
發現佢哋開會間房望出去就係華納公司
口講夢想,暗啞底有自己一套、賺錢至上嘅商人
同gosling ken初嚟甫到遇到嘅商人心聲雷同:只係掩飾得好好
某啲位幾重哲學味道
我是誰
我思故我在

好睇
就咁睇上映版改動好左好多
你真識食. gif
Thx for sharing我就係覺得佢去整artificial vagina個個
我覺得男性都有一樣問題 d人要面唔夠膽去睇男科 驚俾人笑腎虧
I know
睇得咁detail
本身都以為係點知對白唔係
情況同男住睇泌尿科一樣
平拖+睇婦科=真係做左「人」
一開波睇Will Ferrell揸住鼓棍仲以為導演玩似Chad smith個joke
點知只係攞嚟撚兩嘢就算
有新海報
我發覺套野D GAG比我想像中多
兩次法院審案D野都喺到抽緊水
早啲送啦屌你
片頭致敬2001太空漫遊好搞笑
片尾聯想到Harry Porter 同校長響車站異空間最後深情對話好感觸

https://youtu.be/ypEaGQb6dJk

原本既粉紅世界係虛假
係大人或男人世界灌輸比細路女不切實際幻想
女仔大個左發現現實唔同
會有挫敗無力感、默默接受
我覺得就似女主Barbie 返到去Barrie屋變左Ken既屋+猛尻世界
又嬲又喊到訓響度一事無成
會唔會係男權社會/舊世界想要操控女性既模式

Ken 響office building睇人操肌問人要高薪厚職要權力、又睇圖書搵男人操控世界
勁好笑
男權同粉紅假世界兩個極端好諷刺
Ken式覺醒同反cup Barbie妹
可能長期被barbie呼之即來 揮之即去、夜晚訓教都冇屋住(可能訓教
長期壓抑同期待被愛有關
星期日瞓到好晏先醒去睇奧本海默,睇到中段都忍唔住恰咗十幾分鐘只能夠講大家口味唔同
真、阿婆對話太簡單唔夠力水
如果有d發人深省問答討論會正d
我覺得唔使諗得咁複雜
純粹延伸沙灘搶灘打交變得娛樂性d
但個用意應該想講男人打完仗最後會諒解
你見佢完左之後fd番+有男人問
今日本來唔應該係去投票咩修憲咩

亦有可能搵個位講男人都係利益優先
前面沙灘結他冧自己條女係自己利益
導致自己利益受損會內鬥/當其他男人係敵人
投票幫大圍男人爭取父權世界係同族利益
佢地最後係fd番
手拖手去barbie屋同班女battle
響kendom世界
佢唔係ken
應該都係小眾/無得到好處
但又要承受班特權ken話事既苦果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞