[ViuTV] 2130-2230 全民造星V (156) 恭喜冠軍香印

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
有人反=開始紅
佢要比心機練好廣東話
Btw viu d劇都好伏
外國一早有dance battle節目
隔離台都整過套盛舞者啦
係呢度啲人唔鍾意睇剩係跳舞
覺得跳舞都一定要配合唱歌
覺得band仔係高級過跳唱
成班傻kai
蛋記又算啦 簽咗CY返去都捧唔起 佢地而家都捧唔掂d新人 寰亞啲marketing直頭唔掂
我諗香港都冇乜公司啱佢 可能viu 已經係垃圾之中好少少 簽Viu點都唔會冇野撈先
寰亞拆掂天后中嘅天后再講
而家viu咪有個節目去台灣跳舞囉
唔見有人討論
市場未接納到純跳舞
除非你紅到姜level就做乜都得
香印fans 濾鏡太嚴重

看完香印solo 我明點解佢在美國不得

先不講亞裔問題
Broadway 本身就鬥獸場
Grant Gustin 又靚仔又跳得又唱得仲要細個已參加過west side story tour 都無法企穩入到broadway , 可況是唱不到的香印

再講香印在香港有巿場,但他的外表並不是白人喜歡的亞裔樣,即使要揀亞裔representative 都不會揀佢

無錯香印在造星是好shine 是好outstanding, 但佢在broadway 或者太陽劇團呢類佢未必真是咁outstanding

我見好多人都話是提起香印在美國上不到位是歧視,又拉埋LGBT 同黑人來講, 客觀上看 LGBT 有藝術才華的比例是遠高於直男,就算無左膠運動, LGBT 在百老滙、芭蕾舞、舞團本身就有壓到性的優勢

舉個簡單例子,一萬個直男舞者都未必有一個比得上
Nureyev,

成日話亞裔無工作機會,咁Olivia Rodrigo 算點,就個人觀察而言,亞裔普遍家長是力谷學業要小朋友讀書,做專業,亞裔小朋友爭演藝圈位子計比例其實不太差,什至亞裔爭 art admin 算易,反而白人好多真是一窮二白賣藝爭上位的其實好多

成日話人就歧視,問心有幾多南亞在香港入到劇場、舞團
但拍劇最有機會紅 jeffery都係因為I swim吸咗好多粉同多咗好多廣告
或者佢拍下綜藝應該都會吸到粉
唔知猜乜撚,俾評判講兩句好過
你見佢話王鋒屌打marf都知假膠嚟
實際啲啦,仲拍劇
做廣告從業員、出席event
做咗celebrity搵錢先
香港要做音樂劇唔係唔得
但個牌頭一定要大
迪士尼或者夢斷城西香港場都多人睇架
但無啦啦人哋點會攞咁多錢投資落一個人度呀
香港local自己搞劇團嗰啲,好多靠正苦資助架
商業娛樂公司點會開呢瓣
詹瑞文搵錢都接電影、接廣告代言同教人做戲
真係靠舞台劇咩
我諗都無乜人想睇右雨 Alina 同台灣
睇到呢度啲人點講dancer
就知未開化咁樣
冇計
香港唔多鍾意人地做廣告從業員為生
我個人就覺得冇問題嘅

又或者咁講
接得廣告一定要有人氣
最好keep住有作品出 佢唔唱歌就真係要拍劇/綜藝
我覺得遲早會開,kc同tsoul 應該比我地更加想做呢樣嘢,如果佢地真係有心做「跳舞明星」而唔係得個噏的話
咩嚟有冇link
對於香印香港都係個好地方嚟
難得有咁多fans 咁多愛係到
又可以同老婆拍住上廣告
唱歌一般,又唔可以搶鏡仔
簽Viu最多做主持人
拍廣告跳舞跳十秒之後Sell 件Product
根本冇可能只靠一樣野,個市場咁細
話劇人都係要入電視電影搵機會再吸引人來睇
好驚香印比佢班盲粉累死
今屆導演監製根本只係想食星一星四條水
但搞搞下發現唔係好Interesting 就Hea 搞
你睇到尾個賽後訪問都話唔知之後點,男團定捧歌手無人知
jeffrey完全係廣告從業員
唔係膠戰先咩
都係綜藝最入屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞