[本地足球] 2017/18 港超聯季前及港隊亞盃外討論(39)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
如果冰島對港隊,港隊會輸幾多

半打至上
上年英國都輸冰島la

兩隊都鳩斬波,打速度打身裁,唔可以一概而論
反而唔講西班牙,冰島對南美波,智利、墨西哥、....組織波,隨時比果的小矮人扭死

香港唔係冇技術形球員,但都要個教練肯用先得架,同埋廢金識鬼用戰術

香港球員細個已經踢開鳩斬足球
如果冰島對港隊,港隊會輸幾多

半打至上
上年英國都輸冰島la

兩隊都鳩斬波,打速度打身裁,唔可以一概而論
反而唔講西班牙,冰島對南美波,智利、墨西哥、....組織波,隨時比果的小矮人扭死

香港唔係冇技術形球員,但都要個教練肯用先得架,同埋廢金識鬼用戰術

香港球員細個已經踢開鳩斬足球

青年聯賽好有好多隊都係擺跑狗踢正前鋒,後面有波就一野斬再鬥跑

金井
今季元朗既反擊不得了
今季元朗既反擊不得了

垃王
今季元朗既反擊不得了

垃王

我幾時都一召喚就出黎
Lemon Shoma Doi:
2018 ACL Group stage
Matchday 1 12–14 February 2018
Matchday 2 19–21 February 2018
Matchday 3 5–7 March 2018
Matchday 4 12–14 March 2018
Matchday 5 2–4 April 2018
Matchday 6 16–18 April 2018

Assume抽簽規則同今年一樣(2015, 2016都一樣)。
傑志會50%入E組 50%好似今年東方咁入G組。

中國4會係外圍賽最後一圈主場對澳洲3(布里斯班獅吼)。
日本4會係外圍賽最後一圈主場對泰國3同大馬代按之間勝方。
假設中國4同日本4外圍賽都成功晉級。

E組會係
MD1 客 對中國4
MD2 主 對韓國1
MD3 客 對日本4
MD4 主 對日本4
MD5 主 對中國4
MD6 客 對韓國1

G組會係
MD1 客 對中國1
MD2 主 對日本3
MD3 主 對韓國2
MD4 客 對韓國2
MD5 主 對中國1
MD6 客 對日本3

潛在對手分析:
中國:
中國1: 聯賽已經由恒大同上港兩隊帶出左,所以中國1如無意外會係呢兩隊其中一隊。
中國4: 中國4變數暫時較大, 中超第三名競爭好激烈,天津權健同山東魯能都機會均等, 後面嘅北京國安,富力同河北華夏幸福就機會低少少, 但因為而家中國足協盃打到四強,如果上港/恒大拎足協盃冠軍, 咁中國4就會係中超第四名。

韓國:
韓國1: 韓職榜首嘅全北24輪過後已經將榜首嘅領先優勢擴大到7分,雖然聯賽仲有14輪,但睇個勢今年都會係全北拎冠軍,換言之韓國1好大機會係2016亞冠冠軍,2017亞冠被禁賽嘅全北。
韓國2: 由於全北已經係韓足盃出局,所以韓足盃冠軍應該會成為韓國2,個賽事已經打到8強,暫時都吹大冷風,強隊只係剩返水原同蔚山,其餘都係中下遊,仲有兩隊k2,一隊k3,如無意外韓國2都離唔開水原同蔚山。

日本:
好亂,要分析下先。

傑志入E組MD3要作客遠征加7日內踢3場波
如果聯賽唔改期簡直係魔鬼賽程

btw法國聯賽賽程編排冇預到東方會入到亞冠分組賽
過去2個港超球季在黃大仙、標準灝天往往憑一己之力入球的巴西前鋒艾華頓,今夏轉會元朗後迅速融入球隊的反擊踢法,今晨在元朗1:1與東方龍獅打和的熱身賽中表現搶鏡,策動了球隊開紀錄的入球,而建功的元朗中場劉浩霖就表示,艾華頓加入後球隊反擊更直接及快速,實力不會比去季遜色。前東昇外援祖連奴目前正在元朗試腳,今仗也有披甲。

元朗外援艾華頓(中) 本網記者攝

擅於變速及盤扭的艾華頓,今晨在熱身賽給予東方龍獅防線一定壓力,既有「以一敵二」應付曹泰根及吳偉超之下仍能射門的場面,也試過盤球直搗對方後場引得3名敵衛防守,元朗開紀錄的入球就來自一次反擊由其傳予雲迪奴域,後者第一時間送到球門前由劉浩霖射入。

劉浩霖 本網記者攝

劉浩霖與東方龍獅謝敏榮爭球 本網記者攝

在去季賽事,劉浩霖在元朗反擊時往往突入最前線去埋門,他說球隊今季以艾華頓在鋒線掛帥反擊踢法更直接:「對手顧忌艾華頓的速度與技術,注意力都放到他身上,於是其他隊友有更多空間入楔。相比去季,己隊如今進攻速度更快、更有經驗,所以反擊有效、到位,實力不比去季差。」

艾華頓以一敵三 本網記者攝

艾華頓就未有居功,只稱是依循主帥曾昭達指示作賽,並且實踐訓練時準備過的走位方式,他說與雲迪奴域合作感覺甚佳:「雲迪奴域都是靈活及有技術的球員,我相信與他可以成為好拍檔,經過2、3星期練習後,我們已開始嘗試多做小組配合。」

祖連奴(右)為元朗上陣 本網記者攝

曾昭達喜見艾華頓融入球隊進度勝預期,他說:「艾華頓為球隊帶來新進攻元素,寄望球隊的反擊戰術今季在對強隊時有收穫。球隊今仗場上表現比想像好,但我們不能自滿,因為各隊今季實力都更加好,而我們只是比去季強了少許。」
垃王終於有飛機文
垃王終於有飛機文

得upower有
祖連奴每季都去垃立到比佢雞
東昇個祖連奴唔係流浪個莊尼亞咩?
好亂呀媽……
愉園體育會 Happy Valley AA
19 mins ·

17/18球季新加入戰力

距離新一個球季尚有一個月左右,此刻愉園已經完成基本組軍,除了保留了去年的常規陣容外,亦在多個重點位置作出補充,務求以更強戰鬥力爭奪升班資格。

為了解決表現穩定度未如理想的問題,球隊已經從應屆甲組聯賽冠軍晨曦羅致了後衛馬文俊(41)、中場譚志傑(30)、王景華(31)、前鋒汪雙財(23)4位富經驗的球員。其中王景華及馬文俊在14/15球季助黃大仙征戰超聯,整體表現備受好評。

除了四位經驗豐富的球員之外,球隊亦從甲組晉峰簽入了中場廖億誠(22),這位五人足球香港代表隊主力之一,早以上盛技術聞名於本地球壇。在甲組努力多年的門將余嘉瑋(21)今季亦回歸愉園,準備與楊立威一爭長短。另外,21歲的自由身新力軍區鍵肇亦在本季的30人大軍名單當中。

魚丸乙組大搞

南華由甲組降乙組, 而魚丸又升甲組, 咁咪無得相遇.......

收聲啦

希望我燈!
好亂呀媽……

太廢

金井

扮大佬呀係到?撞人?

2邊都有人入錯線je 走位問題
都幾on9
好亂呀媽……

太廢

係咪準備8000蚊一個月再教波
Matchday 1 12–14 February 2018
Matchday 2 19–21 February 2018

Assume抽簽規則同今年一樣(2015, 2016都一樣)。

E組會係
MD1 客 對中國4
MD2 主 對韓國1
MD3 客 對日本4
MD4 主 對日本4
MD5 主 對中國4
MD6 客 對韓國1

G組會係
MD1 客 對中國1
MD2 主 對日本3
MD3 主 對韓國2
MD4 客 對韓國2
MD5 主 對中國1
MD6 客 對日本3

潛在對手分析:
中國:
中國1: 聯賽已經由恒大同上港兩隊帶出左,所以中國1如無意外會係呢兩隊其中一隊。
中國4: 中國4變數暫時較大, 中超第三名競爭好激烈,天津權健同山東魯能都機會均等, 後面嘅北京國安,富力同河北華夏幸福就機會低少少, 但因為而家中國足協盃打到四強,如果上港/恒大拎足協盃冠軍, 咁中國4就會係中超第四名。

韓國:
韓國1: 韓職榜首嘅全北24輪過後已經將榜首嘅領先優勢擴大到7分,雖然聯賽仲有14輪,但睇個勢今年都會係全北拎冠軍,換言之韓國1好大機會係2016亞冠冠軍,2017亞冠被禁賽嘅全北。
韓國2: 由於全北已經係韓足盃出局,所以韓足盃冠軍應該會成為韓國2,個賽事已經打到8強,暫時都吹大冷風,強隊只係剩返水原同蔚山,其餘都係中下遊,仲有兩隊k2,一隊k3,如無意外韓國2都離唔開水原同蔚山。

日本:
好亂,要分析下先。

大家都知咩事啦,過到第二圈已經好叻

E組會係
MD1 客 對中國4
MD2 主 對韓國1
MD3 客 對日本4
MD4 主 對日本4
MD5 主 對中國4
MD6 客 對韓國1

G組會係
MD1 客 對中國1
MD2 主 對日本3
MD3 主 對韓國2
MD4 客 對韓國2
MD5 主 對中國1
MD6 客 對日本3

潛在對手分析:
中國:

韓國:

日本:
好亂,要分析下先。

大家都知咩事啦,過到第二圈已經好叻

有冇東方潛在對手分析
叫班細嘅學下冰島根拿臣同掟界外球仲好啦
今日元朗足球隊於天業運動場與東方龍獅足球隊進行友賽,元朗先憑劉浩霖門前一射領先一球,及後東方追回一球,友賽最終和氣收場以1:1完場👏🏼
冀望雙方球隊開季後一切順利,百戰百勝🏆

呢個做咩撚野 邊個打架

洗唔洗咁和諧
今季元朗既反擊不得了

垃王

我幾時都一召喚就出黎

我朗 靠晒垃王啦
有冇東方潛在對手分析[/quote]
V League帶緊頭嗰隊好似未打過亞洲賽
今日元朗足球隊於天業運動場與東方龍獅足球隊進行友賽,元朗先憑劉浩霖門前一射領先一球,及後東方追回一球,友賽最終和氣收場以1:1完場👏🏼
冀望雙方球隊開季後一切順利,百戰百勝🏆

呢個做咩撚野 邊個打架

洗唔洗咁和諧

一切順利都叫講得過 百戰百勝就...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞