[PS5]FINAL FANTASY 16討論區 (5) 端午佳節齊打機

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
但點組合我係想知點combo先有最大效益

例如放個電波再鳳爪咁樣最大傷害化
將啲威力細嘅係takedown前面用 威力大放後
例如我火風土會咁 風反擊爪 上升爪轉土 一下向下大範圍轉火 用晒兩招 轉返土打最大威力
:Why won’t you die?
:Nano machines son
你不如講打機都係無聊人
直接睇YouTube
轉生火焰 同 熱浪 點樣出
我就咁
打有破防值既怪:
計返cd流轉,用一兩招中距離既技,拉姆果招咁

再x方突入駁burst 4再駁蓄力大波,期間有招黎再迴避用迦留羅招迴反,咁條破防值差唔多冇,再一兩次迴避反擊駁蓄力拜山斬就會破第一次防

破第一次防可以蓄力拜山斬駁迦留羅拉down,拉down演出期間蓄力斬
再迦留羅風刨,呢招超級削破防值,拉down期間可以打成套78成,咁佢又差唔多削曬個破防,再一兩次精準迴避駁蓄力拜山,就入到break

入break用熱浪拉高個hit數,再鳳凰上昇,轉拉姆放兩招電放埋大

再loop

而因為召喚獸設換係單向,所以召喚獸排列要搭好,我就鳳凰>拉母>迦留羅,主要面對怪時係迦留羅,初見入局前係拉母,咁我覺得比較易做切換

依家既boss未見食到第三套

小怪方面,由於x方可以駁burst 4再直接儲出蓄力大波,再dash地上追擊,再用我已經好少用方連擊了

技能有唔同既破防值,好似風刨,burst 4,蓄力拜山呢d破防特別好,所以我唔係好感受到撳方撳到手指痛,d怪同boss血好多既問題
只係訓左晚
突然多左咁多人爆機
睇黎暫時都係唔好上黎住
呢隻game嘅支線確係差,但實際上同其他jrpg嘅支線相差嘅只係啲細節位,例如啲細微細眼嘅演出,每次都彈舊嘢出嚟等等

唔係話拉其他game落水,但xb3之類嘅game嘅支線咪又係去邊度採集啲嘢,某個npc唔見咗嘢要你揾,又邊個邊個npc想變強揾你同佢打返場等等,根本唔會進入可以用有趣嚟形容嘅範圍

至於人中呢種放飛自我嘅例子太獨特,其他game模仿唔到

總結就係我覺得ff16嘅支線問題被人誇大咗嚟講,你見送餐呢啲一分鐘都做完嘅介紹任務都畀人不斷提住就知。雖然佢確係屎值得畀人屌,但唔會係一個應該畀人主要攻擊嘅點,因為揸住支線垃圾呢個理由基本上可以屌晒99%嘅jrpg係垃圾
支線方面我覺得中規中距

一d game既支線做大規模,同主線有關系,獎勵對buildup角色甚至有關鍵作用

佢冇呢個負擔
睇得出佢有剋意縮短支線既長度,令玩起上黎冇負擔
同時獎勵只叫做有好過冇
變相玩家純粹focus劇情之下亦唔會miss太多

再響有限既時間入面盡量鋪陳世界觀同渲染氣氛
距離好仲有一大段距離
但有d支線都仲係有唔錯既作用
如劇情內既階級歧視,如果只focus劇情上未免有d紙上談兵難以身同感受

其中有個支線,講述一個細路女,老豆老母會送臨石化前既人礦俾佢,咁佢當左個人礦係pet,個人礦石化佢以為只係個寵物唔旭,失效之類,又會叫過老豆老母送另一隻寵物俾佢,而當個主角發現個女仔要搵既寵物居然係人礦黎之後,同佢講個人礦真係死左,試諗下你父母死左會點,個細路女終於意識到眼前既係一個親近既人逝去左,唔係換隻寵物咁簡單

由細耳濡目染,從根本認識上既偏差帶黎既歧視,係最根深蒂固,呢段小劇情令我更投入到人礦既差別對待

又有另一個支線,講幫商人送貨,一d水晶既裂片響母水晶發達地區以外,可以換到最高級既雪茄,香水,手飾,而且私下交易係殺身之罪,可以睇出水晶經濟帶黎好嚴重既資源分配不均,呢樣野甚至危及普通人

再有d支線,講緊d人礦,其實只係做緊d可有可無既野白白消耗,好似放風魔法去吹乾已經浪曬緊既衫,提升鍛造火力唔係用更好既燃料而係用人礦夾硬谷上去,呢個世界係有石油架,個物品名叫黑水,可以睇出因為有水晶經濟,班人類做過既係非常唔考慮效益,非常睇低珍貴資源既生活

以上係d支線帶我經歷既世界,而唔係單靠說書人d詞條就可以俾到

短,冇勞動量,始終表達世界觀同氣氛渲染
總好過一d game個支線,超脫於世界觀,叫你打n隻怪,採d野就完,冇劇情內容支撐,又要玩家勞動,又有怕錯過物品既疑慮

當然亦冇做得好既game,有豐富既劇情選項,物品獎勵,甚至做得出專屬配角既劇情,超脫主線能夠俾到既另類氣氛等等

屬於最小型既side quest,但並非冇心設計,亦考慮到玩家負擔,算唔上好,但仍然離差好遠,中規中矩啦
其實game就係不斷取捨
玩既係咁整既亦係咁

但有班人就係不斷放大缺點同爭議之處狂屌,甚至針對埋唔認同既人

但結果就係玩既人包括佢地自身,都係以game既優點是否鍾意黎決定玩唔玩
所謂過咗頭十個鐘就開始入戲玉即係劇情嘅邊度開始
我都想知 玩左24個鐘 成日都有啲新野解鎖
好似仲係教學關咁
尤其係rpg大家玩咗咁多年都明,如果你畀入面個世界吸引到的話,就算係自己平時屌開嘅垃圾支線/收集,罐頭開放世界都好,一樣會玩得津津有味

所以打機係睇自己認為嘅優點而唔係缺點係講得好中
原來我淨係唔鐘意樣衰嘅搞基
就好似動漫啲百合受歡迎咁只要靚仔靚女其實冇所謂
偏偏而家啲遊戲中意整柒頭再加lgbtq咁好難唔反感喎
感覺上拉姆個雷波波加伊芙個火波波
打break 勁快take down
想問迦樓羅招大氣爆發係咪最好升盡
講得咁中肯都收三個負評
唔係感覺
係真係扣好多
我自己係喺敵人take down->limit break->火波波(升爆)->雷波波(升爆)->爆燃+連打/狂怒重拳
試下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞