[PS5]FINAL FANTASY 16討論區 (5) 端午佳節齊打機

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
Final Fantasy 16 (ファイナルファンタジーXVI )於6月22日全球同步發售

《FINAL FANTASY XVI》概要

系列第一款正統派動作RPG!
在逐步走向末路的大地「伐利斯傑亞」中,主角「克萊夫‧羅茲菲德」的故事即將揭開序幕。

這是――斷絕水晶庇蔭的故事。
大地「伐利斯傑亞」逐步走向末路
「母水晶」是人們唯一的庇蔭

生活在伐利斯傑亞的人們,藉由水晶所供給的乙太來施展魔法,賴以為生。

然而,水晶那有限的庇蔭也造成了國家之間彼此爭奪……

各國為爭奪母水晶,
指使身上寄宿著召喚獸力量的「顯化者」發動戰爭。

羅札利亞公國第一王子「克萊夫‧羅茲菲德」
也被捲入了圍繞母水晶的戰亂之中。

承受嚴酷命運的克萊夫將會得知世界的真相,
並且立志要破壞母水晶……

===========================
日本官方網站:
https://jp.finalfantasyxvi.com

日本官方Twitter
https://twitter.com/ff16_jp

普通版

豪華版

典藏版

===========================
Q & A

1) Final Fantasy 16係咩來?
傳統日式RPG Final Fantasy 系列 正傳第16作
圍繞水晶做主題嘅幻想系遊戲
與以往系列正傳系列最大分別
今集首次以Action Game 方式取代過往回合制/半回合制
有別於歷代FF系列的全新體驗

2)無玩過以前15 集得唔得
可以,因為每一代都係獨立故事無任何關連

3)隻Game 玩咩?
升LV 式ARPG, 玩家操控主角Clive 進行冒險
以其角度體驗一部「暗黑風格」的故事
透過升級裝備、自身LV、Play Style 挑戰遊戲內各種Boss/ Challenge

4)係咪open world?
唔係,呢隻絕對唔係Open world
由於製作團體認為遊戲唔適合以Open World 方式表達
所以本作以章節單向方式呈現遊戲

5)有無得用其他人?有無女角?
遊戲主要以Clive 視角進行,所以就算有女角都唔會有得用

6) 唔識玩動作Game 得唔得?
遊戲入面無難度調整,因此對動作遊戲有困難的玩家
遊戲內一開始已經有好幾種「自動/半自動」裝備去減輕操作
等玩家可以自由選擇調整相應難度
實機操作顯示全數輔助裝備都用時、係可以單手進行遊戲

7)幾時有PC版?
跟據目前資料,最少PS5會獨佔半年時間
所以PC版最少要等上半年至一年

8)FF15 咁垃圾,FF16係咪一樣?
本作完全由另一個團體- 吉田直樹的第三開發組開發、包括引擎在內是兩套完全不同製作方式
所以由外到內都同FF15完全無關

9)點解英文語音同中文字幕意思差咁遠
主要原因是本作中文的翻譯是依照日文作基準
由於日文與英文之間文化差異,大部分對白以意譯方式進行翻譯

10)點解日文語音同人物口形唔夾
由於FF16製作時採作英文配音員的面部表情捕捉技術去製作
所以出現日文翻配時口形不一的問題
製作團隊為此作出道歉
雖然團隊有針對日文語音修改做過討論
但發現局部更改咀型只會令人物表情不協調
因此放棄局部改動的提案

11)玩玩下drop frame 問題
預定會有更新patch 去調整,但不會是早期發售可以處理的問題
但承諾會就這個問題作改善
正式版同DEMO嘅drop frame問題暫時無大分別,尤其有火嘅場景
如果因為drop frame而頭暈,建議改用效能模式

12)個鏡頭移動會模糊
遲啲官方會有追加設定動態模糊「更改設定數字」或「開關」,目前仍檢討那一個方案中

13)我唔識路,有無小地圖鐳達
最初製作時團隊有討論過,但決定不實裝
原因是吉田認為有小地圖的話,玩家在探索時注意力會放在小地圖上,而忽略環境細節
吉田希望玩家能夠自己去探索
正式版當中的大型區域仍會有區域地圖好等玩家不會在大地圖上迷路

14)PS5熱到熄機!
目前已知係部分PS5有呢個問題
會與Sony進行共同調查
玩家只能某程度上清潔只可治標
https://www.youtube.com/watch?v=07VSIwxOEXE

15)畫面咁暗睇唔到
因為FF16畫面是針對HDR的顯示器進行最佳化
如玩家的螢幕支援HDR,請開啟此模式

16) 事前預約特典取得方法
如果玩家預購數位版遊戲,可以喺Option打開選項,然後撳L2/R2轉到「系統」,再撳L1/R2到最右邊寶箱分頁,即可領取事前預約特典武器「英勇之心」同配件「貓妖幸運墜飾」;購買典藏版嘅玩家更可攞到特典學者眼鏡。

17 ) 玩玩下主線想玩返之前啲支線任務得唔得?
隨著玩家推進主線劇情,會先後有兩個point of no return,經過point of no return就無法再進行之前嘅支線任務,想要再解就只能讀檔或者2周目new game plus再來過。由於牽涉劇情唔可以仔細講是何時何處遇到但唔使擔心,遊戲入面會提你point of no return會大推進劇情,遇到嘅時候就睇自己要唔要做完晒支線先推進劇情
由於人人進度唔同,唔想強硬限制劇情討論
但麻煩發售後一個禮拜內盡可能將重要劇情4重加密,就一就無時間打機嘅人
五年後故事好撚悶
有無人覺得??
唔覺 覺得入直路好爽睇得
不過人人唔同啦
節奏慢左少少
太長氣
話說metacritic 有傻鳩review bomb
2023 仲有人console war
好14跑腿》副本小怪中boss幾次》高潮位討滅戰》跑腿
Eikon battle = 討滅戰
14包保仲長氣
只係整隻船係14都唔知塞幾多個主線同支線任比你
吉田太大野心 個世界觀係MMORPG 咁大
但只用幾十小時就想講哂咁多個國家
中間好多野都帶過就算
相反14預玩家無限時間咁玩所以慢慢講故事都無問題
但當家用遊戲係MMORPG咁描寫故事一定大爆死
當然你同其他SE系遊戲比 呢隻的確係佳作
Overall 故事都唔錯啦 未到爆死既
故事幾好,係個可玩性有d爭議
應該唔少人想有傳統大迷宮尋寶探索
Lm
30個鐘左右爆左機:
利申後期好多任我飛左 衝主線為主
個主線故仔一如既往好中二
睇戲時間超過遊戲時間既一半
遊戲方面覺得玩緊devil May cry
但怪獸對打唔夠Bayonetta 爽
啲任務覺得玩緊Ubisoft game
一開始Demo有Game of thrones 感覺
後期同Game of thrones 一樣好鬼弱

雖然我講得好差咁但始終有AAA水準
但唔係God of War Elden Ring 級數 我比8/10

Game of the year 就難左少少
ff16 >>god of war 啦
遊戲界要咁先好玩嘅
當年SS vs PS就係咁
亦係最多好game嘅時代
優先試玩嗰班撚樣上網吹得太勁
搞到我真正玩落去嗰陣同期望有落差
整體上來講呢隻game算得上係優質作品
絕對係值得買 但goty就真係吹大咗少少
完全放棄左rpg探索元素,變左一本道既act GAME
可能真係要玩返勇者鬥惡龍
咪畀佢試吓囉下集又唔同架啦
屌你老母….打隻布丁王子 打打下離開範圍
返返去滿血 屌 撚知個範圍咩
吉田都講過中期都想刪走一個國家
但已經太遲 刪走既成本仲高
所以鐵王國既戲份真係
唔覺
重逢我幾感動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞