[PS5]FINAL FANTASY 16討論區 (5) 端午佳節齊打機

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
其實d卒應該要一次down就打得死
兩次down都算,有d直頭兩次半先死
本身轉左b型用r1斬,但禁到我手指都痛埋,最後都係轉返a型去打
其實D 支線全部都有劇情喎

我都理解 D人點解會話FF16既支線 係個缺點黎
我既認知 絕大部份單機定OLG都好 支線都有一定程度既獎勵
但係FF16既支線 , 設計思路係類似FF14 , 都係做又得 唔做又得 (官方真係講過你可以唔做支線) , 主要係比玩家了解世界觀 / 當地民生環境之類
獎勵純粹有好過無

其實FF16既定位 係想每個人都有辦法輕鬆無壓力地又爆到機 , 真係好類似FF14
所以點解RPG部分咁簡化都係理解既, FF7RE後期我都有D懶得砌珠
少左地圖探索, 其實我反而係開心既, 因為我打機有強迫症要地毯式搜索個地圖, 但其實好哂時間, 我寧願睇下個地圖環境靚唔靚 設計成點 仲好

將OLG FF14既設計思路 放落 單機既FF16 , 好唔好就真係見仁見智
我自己就幾受落既
我覺得c會好啲 射擊轉左l1 唔洗痴埋一齊㩒
睇黎禁到手痛真係共識黎
不過佢播片就比好多時間你休息
一開頭係辛苦啲,但後面高攻其實打boss 都唔洗用好多時間
支線係有故事,但佢表達得真係好弱
我用最衰既例子講,送餐點解個角色唔可以遞個餐埋去?
角色去酒吧飲野點解唔可以舉起隻手飲,要黑畫面去表達
其實ff16本身個ui都煩,打完怪又要show升左咩,完quest又要彈舊野出黎
佢d支線既表達比人感覺係厭煩,劇情的而且確存在
但當你主線d演出表達得咁好既時候,點解支線會好似變左以前nds d game咁樣呢?
獎勵講真0care啦,反正隻game個裝備系統可有可無

地圖探索可能真係一開始睇完pv期望過高,周圍行發現拎黎拎去都係咩魔物牙,咩生鐵絲
大佬一開始無雀真係一步一腳印咁跑過去打怪再執,你比d咁既無謂野我
FF14都係唔駛打裝配點開地圖?
挑戰性方面做唔到平衡… 血多但挑戰性唔高 (指普通怪)
搞到有時打到有少少身心疲倦

我情願佢出個hard mode d 怪一下就半條血 , 但血量減1/3
可能仲好
唔洗
同埋刷小怪真係太少經 .... 之前打ff 都會磨下lv 令之後d 怪易打d
但今代行地圖清怪真係可以1lv 都升唔到, 就算升左都無乜加成
冇得講嘅ff炒咗咁多次粉 16啲錢仲要係吉田用自己同14去保證爭取返嚟 係能夠係主線 戰鬥做好以經幾滿意 好過幾頭唔到岸
所以佢focus既點有做好我覺得已經可以比高分
至少都有85分左右,只不當初我以為佢可以同zelda對打,所以有d落差
如果有玩開動作game,呢隻真係算易
始終角色機體太強,迴避同技能格檔都好寬鬆,boss太低攻 俾佢連一套combo都係扣好少

我玩落如果唔係專登玩格劍parry都幾難死

我會話呢隻game嘅難係玩家"表演"得好唔好睇
btw 有無人覺得男女主個look 好似白貓project

所以我都話係玩家自己比挑戰自己
新手可以輕鬆玩
老手可以玩出樂趣
不過佢係要當我鳩噏
與其嗌交不如傾下劇情啦好冇
差好多打磨
支線表現、敍事同獎勵要搞搞佢
不過次次講親支線 又會出現 「你覺得有問題姐,係我度係優點wor」
你舉例 「唔係呢,你睇下呢隻Witcher 3, 人地支線可以做得好」
就會回 「Witcher 3 唔是JRPG,支線衰係JRPG 既通病」
其實想講係 佢呢隻係JRPG average 支線 都達唔到
上年出既XB3 支線都有趣過佢, 人中之龍唔知計唔計JRPG啦, 咪又係做得好好
Demo show左佢最好既一面
未show佢 problematic 既一面
啱啱打完
有冇人覺得隻game 既城啲BGM 好FF14
有啲旋律直頭係FF14 既feel
同一個人嘛
有冇人有技能組合分享?
你咩進度 可以加密講下
爆機先好睇

得頭3隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞