[PS5]FINAL FANTASY 16討論區 (5) 端午佳節齊打機

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
以一隻2023年RPG大作嚟計我會expect多啲嘢, 但隻game似乎除咗主線之外係冇乜嘢好做
咁姐係英配英
日配中
唔明點解會全祼 明明變完召喚獸又唔會爆衣
分明係Cid自己想除抽水
Yes
事實又真係無咩可以做
其實呢隻game既優缺點都幾明顯
同埋作為彌補13+15既失敗而整出黎既作品,已經係合格之上
好多人話佢唔好,其實係唔夠好,原本睇宣傳覺得係110分,但出到黎係80分-90分

唔同廠既game就係focus落唔同野到,如果要針對一隻game無完美既話其實係錯哂
正如你唔會怪zelda無揸車,比唔上gta
而gta亦無boss fight,比唔上其他打怪game
但如果一隻game有將佢既目標達成到,就已經算係好成功

ff16既目標就係jrpg+召喚獸演出+轉型動作遊戲
其實後兩者都已經做得好成功,召喚獸演出應該無人會話有問題
轉型動作遊戲黎講,其實佢完美達成動作苦手可以輕鬆過關,而老手高手亦可以搵到自己既g點
例如普攻後接magic burst,用反擊技黎格檔,空中連擊,仲有拎完雷之後可以用鬼火+雷球被動連技
呢d都係你唔用都得,但用左又會有更好體驗既技巧
唯一問題真係jrpg呢方面,冇砌裝冇砌技亦唔會有唔同build

地圖同支線方面好弱,但呢樣亦唔係ff16最應該focus既野,當然如果做好埋會更好

btw其實ff呢個系列已經好幾代都完完全全係唔同系統,有打開機既人都知其實所謂續集應該係同系統上再開發
近期既star wars同gow都係同理,係原有既system上再改良令隻game更好,先會出到更好既續集
問題就係ff16雖然叫第16集,但其實所有系統都係全新咁濟
elden ring其實都係ds+ds123+bb+sekiro既集大成先會做到現象級,所以對ff16其實唔應該咁苛刻
唯一問題可能就係佢宣傳太強,搞到d人以為佢係一隻完美作品,其實佢只係一隻80分-90分既佳作
出之前好多人話冇乜宣傳
我覺得15先係宣傳太強
唯一問題真係jrpg呢方面,冇砌裝冇砌技亦唔會有唔同build
真係冇?我一周已經試緊唔同玩法啦喎 飾品配合技能已經有好多玩法
當然你用輔助戒指真係可以噤死一粒掣就完場

地圖同支線方面好弱,但呢樣亦唔係ff16最應該focus既野,當然如果做好埋會更好
地圖探索係弱,但狩獵特殊怪呢個系統都幾有挑戰性,況且10同13都係呢種玩法 唔見得會係地圖度執到的好重要既物品

支線方面我會分兩種
一種係路人NPC俾既支線 用黎理解個世界裡面既人民係點 其實都係基本野 咩RPG都會有
另一種係主角群既支線 都會有佢地既過去 理念 想法等等去俾你了解同伴既故事背景
我就唔明支線究竟有幾弱支線幾時開始同獎勵去掛勾
可惜個助手女仔.......
我會去其他地方睇下D人過成點
5年前 同 5年後 既北境 , 我幾深刻印象
你試左d咩不如講下,除左輕鬆打爆對面之外你試到d咩出黎
btw我係完全無裝過任可自動野,你果d優越感可以收返埋先

狩獵特殊怪有撚挑戰性?
打隻隻都係0死過關有咩挑戰性可言?
唯一挑戰就係自己比挑戰自己,連到想連既技就係個挑戰

支線弱撚到低能級別就無得講,邊個同你講要同獎勵掛勾?
個個任都係講d廢話叫你去打幾隻怪,關獎勵咩事?
理解個世界之餘可唔可以比d劇情落去?
玩過人中同巫師就會知佢d支線完全就係最基本既級數
未去到ubi既0劇情,但亦都只係單純寫左幾句野落去黎補充一下,唔會係吸引到人玩落去

btw我講係話佢冇吸引,但佢d支線我都仲係有玩哂,挑戰怪亦都係佢一有我就打哂,廢事有人話我鳩嗡
所以如果可以保留呢類支線,閂左d無聊既就岩哂
我當一開始送餐係比你實習一下支線,但之後果d跑腿真係冇咩謂
咩都唔用
打打吓就慣
OK 我終於知道咩叫做對牛彈琴
笑死,見到人地支線又打哂,技又試哂,挑戰怪又輕鬆打,玩齊所有野所以無哂優越感?
幾好玩
想問下lock 左之後有無得左右轉target?
禁R3轉target 好失控
你自覺玩晒都話冇FEEL 我仲要浪費時間去開導你?
其實剩係睇到你話咩支線唔弱就已經知你打得少機
唔係有故事就代表係好,正如ff16今集都係用超強演出去表達召喚獸對戰
點解要用呢d演出,點解唔幾句字話火神打柒左風神土神就算?
呢隻game對支線既表達就係好似間無錢既game廠去整咁
所以支線就係弱

你就可能無時間去開導我,不過我就當大平賣解釋埋比你聽啦
入晒袋了 我已經潮吹緊反思緊你既經驗之談
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞