召喚痴線西 (233)

1001 回覆
26 Like 6 Dislike
怕撚咗明思fans 唔敢講了
除咗湊仔個part, 之前都有痴線西話佢咩廣告都讚好,然後隔無耐又讚對家嘅野都好
賣廣告來講都幾唔負責任
所以唔會信佢啲廣告
唔記得咗邊個痴線西post,都好耐下了
睇返每個po嘅金鋼棒Q&A
第二個問題已經係:點解話藍J夫婦對仔女冇家教,然後一大串事例
仲間唔中就有人鬧藍J佢個女係惡魔
然後討論明思教仔嗰班係心理不平衡,搵人嚟發洩嘅老母/老婆/新抱

鍾意嘅kol賣廣告就話你唔鍾意睇廣告咪飛咗佢

唔鍾意嘅kol賣廣告就話佢條條片都係廣告好hea冇說服力
佢成隻角落生物咁大部分廣告相都係飯枱角落影 極hea
popo眼細皮膚黑俾人笑農民工 羊羊一樣眼細皮膚黑就話好cute 明明兩個女都生得醜
無睇佢好耐,原來已經8萬followers難怪咁hea
冇乜普通人生得好似姜濤個女咁可愛
正職女兒 副業kol
邊個係姜濤個女
其實beth對仔女都唔靚 之前有絲打吹奏佢個仔成個王子咁 細細個就識幾個語言好正呀
Brittany見親佢啲video都甜入心
講佢賣廣告賣得差完全無問題喎
但連佢唔留飯俾老公都要屌會唔會多咗
其實明思好似都係香港唯一一個100%單純分享小朋友嘅生活日常,資訊性接近零嘅youtuber?
大部分都係本身拍開片,後嚟生咗b,兼拍埋親子題材

相信明思一開始真係只係想解悶,拍片當興趣
估唔到開始都有好多支持者,有廣告接
再加上佢本人根本冇咩可看性,亦冇資訊分享
事實佢拍片咁多年,無關佢兩個細路嘅片應該10隻手指數得曬
記得之前佢都為咗拍廣告影個女啲出浴照喇
其實佢都當小朋友係搖錢樹⋯

利申:
唔係反明思,單純有碗話碗
不過預咗實會俾人屌到上天花板
香港好多人鍾意睇啲無營養嘅垃圾
唔知係咪人生太苦悶所以想睇呢啲所謂完美人生ff吓 睇人湊仔買名牌去旅行
到依家都唔係好明點解啲家長咁鍾意24/7咁po啲細路嘅日常生活消費佢哋賣廣告
你話有啲育兒心得好值得參考都話
其實明思除咗之前整比啲細路嘅diy幾有心之外真係唔明有咩咁值得睇 錫自己細路唔係天經地義架咩
仲有水魚Suenn Wong呢啲 咪又係普通結咗婚有個細路嘅師奶仔
仲要啲咀臉咁黑人憎 真係比錢我睇我都嫌晒我時間
brandy餐餐整花甲水蛋 蒸魚唔落薑都要屌會唔會多咗
淨係講Brittany對眼都靚過樓上講嗰兩個單眼皮𡃁妹
咁日日笑花甲王蒸魚唔識落蔥、煮嚟煮去都係嗰幾味又會唔會多咗?又應唔應該返BK?

利申:唔鐘意藍J兩公婆,純粹有碗話碗
我就不嬲唔認同任何kol用細路嚟做public content
「親子kol」呢個類別我直情認為根本唔係appropriate嘅存在
講真我信明思一開始只係想記錄下成長定乜
但係越嚟越多人睇嘅時候仲用仔女嚟用content 我個人認為已經超出咗「記錄成長」嘅範圍
而係用對仔女嚟吸view賣廣告搵錢

咁細個就「被成為」親子kol嘅「子」對個細路嘅影響我覺得其實幾大
雖然呢啲kol會聲稱如果細路唔想影 佢就唔會影
但我當佢就算有6歲 都唔係一個可以有足夠能力去判斷自己係咪俾consent個大人去publicly share佢啲生活點滴
仲未計佢個consent係咪valid可以justify個大人嘅action

即係好似李元元咁
佢依家應該唔會明 個ig係喺街任何一個陌生人都access到嘅公開平台 而佢老豆老母影哂佢喺屋企賴屎賴尿啲柒嘢放上去
佢大個咗之後仲要deal with呢樣嘢

普通人自己private acc share下就話啫
1xk follower仲post哂啲細路喺屋企嘅嘢出嚟 不能認同
衰啲講句 我覺得佢只係冇錢就冇資訊 除咗廣告佢好少提用緊咩/有咩好用
你尾三段以前有講過啦 嗰陣大量明思忠粉屌返轉頭話羊羊係自願想拍片呀嘛 話羊羊唔想拍嗰陣就唔拍
等兩個仔女返晒學湊b好拍 可以拍我的退休生活到時再慢慢介紹廣告用品
叫你朋友唔好霸住間公屋啦
老實講我覺得細路仔個樣都要比人拎嚟比完全反映咗香港人嘅核心價值
靚又好唔靚又好咪又係自己啲骨肉
唔覺得靚啲就特別值得吹奏 唔靚就要比人笑
利申唔鍾意popo 但覺得佢都係佢個MK老竇老母唔撚識教嘅犧牲品 有少少可憐佢
講得好好
「超出咗「記錄成長」嘅範圍
而係用對仔女嚟吸view賣廣告搵錢」
有啲人講話藍J老母俾女婿扼錢好慘
睇返藍J阿哥原來都係騙子嚟
教出一對仔女都係以扼人錢為生,即係一門兩傑
可以估到藍J老母都唔會係咩好人
咁睇佢俾自己女婿扼返錢都好似係因果報應嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞