召喚痴線西 (233)

1001 回覆
26 Like 6 Dislike
得屋企有錢先可以做明星做KOL嫁咋
啱啱睇到melody post咗個全黑story
淨係打咗”I lost my most important thing in my life”
類似嘅句子 唔記得exactly
仲諗住過一陣睇吓佢/呢度有冇update
點知佢delete 咗
明明單野唔知佢老公付出左d咩 但佢又好自責 都幾好笑
老公咁廢係有原因
其實你咁激動 你係咪住公屋?見到公屋兩隻字就起晒鋼咁
係咩 識人月入十幾萬住緊公屋
稱唔上唔係大富
但我諗對佢黎講買個愛馬仕唔難

我自問窮撚 無買過名牌手袋
想問要月入幾多住邊至可以買愛馬仕
痴線西標準:屋企有錢先用得起 daddy mommy有基金全部後代都唔使返工唔使做齒輪咁先有資格生仔
大陸造有大陸感覺
原來而家睇唔起窮人先係正常價值觀 學到嘢
上面討論嗰堆全部唔識
不過kol真係好多呃水魚 yaki dingding開埋啲不知名美容院 heyman 夢雨就mark up 勁高都係靠名氣先有人幫襯姐
不過到依家都唔明點解會有人信yaki間美容院
一陣見你幫公屋講嘢又話你激動,問你係咪公屋仔啦
意思叫你班傻9買完返去自己燙同剪線啦
反正爛衫$249都大把傻仔爭住買
連登價值觀 窮人生仔正仆街 生仔就要養到你死為止係天經地義 自己搵唔到錢就怪返父母冇錢做乜咁廢學人生仔
佢唔係上年箍完牙?箍完都咁撚樣
簡稱 beth
born rich又有觀眾緣代表
kol呢行飯食唔長 有公關災難/過多幾年就會有新kol取代你 好易收皮
識諗嘅就趁有名氣搞生意(呃水魚)開多幾條後路 唔拍片都叫有其他收入
beth以前有返過工 唔係攤大手板問屋企攞錢
佢算係有心機做 未結婚嗰陣住娘家有一排拍啲片bgm係佢自己親手彈 佢話因為版權問題好煩佢索性自己彈
算啦由佢

公屋出好多叻人 出身冇野好批評
但住公屋買奢侈品呢種消費模型…
公屋有資產上限 過兩球就要搬
再或者你朋友可能係濫用緊社會福利
其實如果買名牌袋
我諗佢唔係好似蝦乾戀物僻式咁買
都唔算好大負擔咁
又冇必要一聽到人住公屋就覺得人地買唔起
同埋呢一代住得公屋嘅都唔係自己申請到而係癡父母住
正正常常返份工又唔會係你想象中咁窮掛
Steven咁嘅經濟狀況下都過得咁富貴啦

sorry你朋友屋企唔係成村人嘅話可能佢要搬走啦
我認同你講嘅野嘅
我講咗句「住得公屋有錢極有限」
係因為我記得有資產審查
有朋友畢業做ibank 隔咗年零就話要搬 冇得住
唔係disrespect任何人啦

我平時冇乜喺到講野 冇諗過一句都咁controversial
同埋我自己唔好奢侈品 我自己都係唔理解人地諗法
you’ve lost your brain for a good long while though honey
計人頭 屋企有10個人以上 資產過6.4m先要搬
屌 spoon 而家搭上有錢tb 成功social climb
呢個世界真係識人好過識字
公屋有得買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞