歌手情願上《小薯茄》,也不會想到要上TVB《勁歌金曲》。

781 回覆
732 Like 27 Dislike
其中一個重點:當年歌手簽TVB約,TVB冇迫佢簽,係歌手自願
所以TVB Fans啲思維同TVB一樣
TVB依家死攪咁多人,變相造成藝人一離開TVB就唔掂,最後要回歸TVB,從而形成藝人必須要依靠TVB才可生存
我不是gi粉,但我支持炎去收Mirror皮
所以TVB根本冇得怪其他人,即使同四大破冰,但嗰種怨恨仲存在
天=市場
百姓=觀眾
對手=ViuTV (表面)、HoyTV、Disney plus、Netflix (現實)
當日仲打算搞Big Big Channel收Youtube皮,結果自己先收皮。

TVB依家想同YouTuber合作都難,但TVB Fans又唔承認«網絡挑機»係破壞TVB同YouTuber關係,淨係用Ming仔上TVB呢個例子去證明Youtuber基於政治立場而唔上TVB
上勁歌金曲係為咗宣傳新歌,唱完一首就走人
最奇怪係幾年前推自己人班TVB Fans極反感,例如吳若希、胡鴻鈞同埋菊梓喬。到近年狂推聲夢自己人佢哋又狂支持
當年缺乏平台,TVB係唯一一間肯畀歌手上去嘅電視台,歌手無得選擇,只有硬食。
嗰時TVB喺電影圈都有地位,令觀眾產生錯覺,認為佢哋離開TVB發展一定仆街,投靠對家(亞視)係叛徒
真係硬食,但係TVB Fans角度就係當年歌手可以選擇唔接受TVB嚴苛條款,但係就冇平台宣傳音樂
一來係因為佢哋被高登仔,連登仔為反而反
二來當年揸旗嘅係余詠珊,之前做過亞視,有線,未曾踏足過電影圈嘅背景,再加上佢當年搞過嘅show搞得好難睇,令佢哋反感。
第三就係喺佢哋眼中,只有容祖兒、陳奕迅、楊千嬅先係歌手,嗰班人只係奀星,唔入流。狂推星夢派只係錯覺,實際上佢哋只係勝利球迷,TVB捧邊個追邊個罷了。
所以聲夢派而家唔趁呢幾年諗吓離開TVB做乜嘅話,好快就變成當年巨星幫嘅下場。
個陣Big Big Channel有睇d奀星開live
丁丁
講緊香港歌手嘅宣傳平台
但實際上唔係宣傳歌而係宣傳電影
掛羊頭賣狗肉
當年tvb對kol嘅印象,就係以廢老心態去睇後生仔
唔計政治因素
佢哋覺得嗰班KOL只係讀書唔成,冇乜正當職業以及工作經驗,屋企有啲錢,唔憂柴憂米,賺錢買花戴…..
求其拍套片就賺到錢,唓!TVB班藝員都做到啦,同以前《歡樂今宵》冇乜分別,識少少嘢,show畀觀眾睇咪得囉,反正觀眾係白痴,播乜嘢佢哋都拍哂手掌
但係而家係講緊歌手宣傳歌平台
冇經篩選係咪都有話有宣傳過
玩遊戲又計,宣傳電影又計
呢個list有咩公信力可言
應該唔係菲, 印象中張栢芝/何嘉莉
當年chef lemon 仲同Eason 係勁歌扮puffy
除左佢,仲有何志光都成日做打手
佢幾時有講過?
基本上佢同佢哋嘅路線都唔同
人哋淨係想做歌手,又唔覺佢短期內會喺演藝界發展。
做乜講到要幫你哋?
人哋無意務幫你哋
仲有伍仔

呢個TVB二打六扮到好熟悉TVB人事關係,幾年前拍花生片講TVB係以“TVB敗亡” 做標題, 而家就狂讚TVB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞