歌手情願上《小薯茄》,也不會想到要上TVB《勁歌金曲》。

781 回覆
732 Like 27 Dislike
我都有提hktv wo仲對佢d劇讚不絕口
你又睇唔到?

Atv冇咩代表性音樂節目
我唔講啦
係2000-2015年 香港玩呢d都唔會紅到

佢跟返當時個市場講係冇話大錯

而到而家
近年開始唱作人浪潮
玩非pop song可以有返一席之地
佢唔跟主流行
所以聲勢都係比唔上獍同mc
全盛時期嘅TVB賺咁多錢仲要刻薄D藝員同攞歌手著數
難怪而家有難都冇人肯「回娘家」幫手
成日拎周潤發周星馳梁朝偉D舊片黎J
講到自己係巨星嘅搖籃咁
但冇乜見紅左之後嘅人會出現喺TVB嘅節目入面
真係垃圾到一個點
呢位阿伯,鬼叫佢侯賽因同愛回家仲出名過佢夾band
我quote緊個堆留言 大部分都話佢冇資格 冇人氣
人地明明係行內咁受尊重
都比連登仔話冇資格
仲吹到只係識愛回家
咁你話對一個音樂人黎講 同當佢嘅作品垃圾有咩分別
真係要講到咁precise咩
近年生態正常返少少先得炸
早十幾年
你睇除左方大同 有邊個係做自己音紅非pop song又紅到?
近年上位係因為唱作人浪潮

但係早十幾年個時期 側田都係要靠k歌先上到位

豹哥comment個時係就住2000s -2010s頭幾年個生態去評價

咁撚樣都睇唔明咩
大家都知呢d野係左參右考
咁你會唔會話佢地有心呀戇鳩
咁日又真係好積極向西方學習wo你未聽過蘭學?
同埋政治制度唔同商業投票
政治制度係為左完善社會向國民交代
點解冇左咁多呢類節目
咁又點
你抵制阿布泰都成功tim

但呢幾年有幾多人比人拉左、要走佬?
嗰個節目根本脫節啦 老人電視台最好搞返啲中年好聲音

睇下wiki講佢做下音樂監製就叫夠班?
你要比beyond紅到日本但你會唔會話3子夠班?
計音樂創作上佢有咩係驚為天人?
Chyna 紅到美帝都係靠Donald Ashley
得班無消費力冒老人會睇既台, 有邊個會睇得上眼
你全民造星2為左捧隊垃圾獍犧牲左造星2成班咁有音樂talents嘅參賽者
同我講尊重音樂

Cc跟分類頒係好
但抄人嘅就唔好話咩有唔有心

同埋張敬軒講野就算鳩數啦
呢條友只識玩pr
一方面去聲夢做榮譽導師
但到演唱會個陣寧願請七師傅同大波楨上去魔音都唔請識唱歌嘅人
佢自己都唔尊重音樂啦

唔好只係一味提佢收購錄音室單野就捧佢上神台

Btw 以前勁歌都有過liveband
鏡嘅歌全部跟返kpop個堆dance pop連音樂人都係搵外國人作
你同我講非主流

你頂多話佢係非廣東樂壇主流小調歌姐
上兩年味先後請晒四大天王出show
郭富城仲話因為飲水思源所返去

發哥星爺同偉仔 本身都冇再蒲電視圈
呢個味香港樂壇悲哀lo仲咁大聲講
人地彈bass彈到一流冇人識
相反拍劇做下小醜就咁多人知
Ok 咁呢個我睇漏左
我認
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞