歌手情願上《小薯茄》,也不會想到要上TVB《勁歌金曲》。

781 回覆
732 Like 27 Dislike
玩唔緊要
但要歌手表演嗰陣就認認真真
唔好玩人地啲音樂
無綫如果而家仲諗住啲咩「幫你入屋」心態去營運 一定聽收皮 而家邊個仲會當TVB係咩一回事 諗吓而家消費者係邊一個世代為主先啦 唔上猶自可 上咗分分鐘被消費者唾棄
2021年同四大破冰之後,同時改革勁歌金曲諗住玩下創新
單立文(英語:Pal Sinn Lap Man,1959年3月17日—),香港男演員、節目主持和音樂人,現為無綫電視基本藝人合約藝員[2]及伯樂音樂學院流行音樂演奏系導師

至1983年,單立文計劃另組樂隊[註 3],於是跟唐龍、黃良昇及蘇德華組成一支新樂隊[註 3]。當時鍾定一為了協助他們籌備新唱片[註 3],遂建議他們為樂隊取名「Chyna」(唐龍擔心政治敏感問題,故提議把「China」改成「Chyna」)[註 3],並由單立文負責擔任低音結他手[3];當中《Within You'll Remain》一曲迄今已有7種語言、15個版本,曾獲新加坡樂隊 Tokyo Square 翻唱和改編成徐小鳳的粵語歌曲《一臉紅霞》;同年5月受蓮花樂隊的周華年賞識,有份擔任《總督許冠傑演唱會》其中一位樂手[5]。

1987年,單立文與黃良昇、蘇德華再組成另一樂團「藍戰士(Blue Jeans)」,繼續擔任低音結他手[3],直至1990年中黃良昇決定解散藍戰士,之後大部分蘇德華編曲的作品,都不再由他演奏低音結他,而是由林志宏負責。他跟 Beyond 的主音歌手黃家駒分屬好友,在其陷入深度昏迷到臨終前曾設法喚醒,而黃家駒死訊也是經他傳到香港新聞界[

比連登仔講到得愛回家同三級片
今晚我地做晒功課
保証冇甩拖

以前d slogan真係會入腦
環節名vs節目名
有參與實關事架,咪主持環節
唔知你表達乜駁到我啞啞你贏到
係你想扣到佢騎劫個show咁者
為抹黑而抹黑定道理,心照啦
又要唔認
chill club 依家咪幾好

舊時勁歌真係畫蛇添足
明明音樂節目就係有好音樂就夠
玩遊戲
唔攪咪好 大家唔洗煩大家
兒登仔係咁架啦 又有個剩係cap左張圖 係批評jay fung jay fung依家係連登咁紅 一定起哂鋼
印象中預告有kira mike paula hins 有獨立有魏嘉瑩
你又荷蘭叻睇唔到啦
學人大條道理又正義化身咁
自己咪同藍屍同你講個件乜爺爺一樣
你講就事實咁
根本睇嘅同做緊嘅都係企喺後生果代嘅對立面
「今晚唱勁歌,今晚唱勁歌,今晚我哋做晒功課,永遠冇甩拖」
呢隻係咪主題曲?
據悉viu高層看過事故片段後不置可否,要求大眾滅聲
我唔知係咪真心咗
但我覺得單立文係想佢好
我覺得如果jay fung啲歌再hit啲
今次港台個男歌手獎就唔會輸俾MC
單立文呢啲old seafood知道個遊戲點玩
Chill Club係頒獎禮全民投票先造成呢個問題,但平日連自己友都唔會點出現,俾唔同歌手出現。

反而將來J Music,由聲夢歌手去主持,睇條宣傳片似乎集集都有自己人
同埋其他channel因為各種各樣既原因自爆,收皮,小薯茄小心穩陣就經營就冇乜事
花蛆就係個時幫tbb拍唔少tbb mv
Viu破左咩局出黎
反而維基真係有心搞嘅
你見佢拍劇認真過國務viu十倍
霸權
仲要睇Chorus跳舞同JPG拋膠袋
只係focus嘅節目唔同啫
HKTVMALL一開始已經主力劇集
Viu係真人show綜藝同資訊節目
唔翻炒點拎clickrate
一手好牌打到爛
啲上一代廢老真係件件都咁廢
所以依家啲歌手唔配合TVB,佢哋會係咁嘈嚟嘈去,又吹到話香港樂壇已死,喺佢哋心目中好似一切都係不正常
Hktv真係有心走電視台路線
認真拍劇黎搶市場佔有率
D鏡頭 劇本 都係認真好多

Viu其實冇
一開頭嘅高質旅遊綜藝節目都係用返nowtv班底拍

之後出左個三隊粉餅 成個台更加業餘

其實viu hktv嘅劇都係用tvb走出去嘅人拍
但唔知點解hktv高質咁多
可能係老細眼光問題

講真viu未捧到獍出嚟之前都係蝕錢
維基搞到hktv都未必賺
今日專心搞網購反而仲易有數圍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞