歌手情願上《小薯茄》,也不會想到要上TVB《勁歌金曲》。

781 回覆
732 Like 27 Dislike
以前有有線 / 搭車睇 啲明星做訪問
都覺得唔比用廣東話答問題呢條例惡到仆街
仲要全港歌手都要跟 都幾癲

但不得不承認 杯無綫嗰十年 樂壇真係沉咗好耐
啱啱破冰嗰陣已經比勁歌水過上去撚狗啦
仲同你玩咩

搞好樂壇

然後摺埋勁歌
整新節目專捧自己友
仲整個讀信環節
印象好似幾十年前d節目見過讀信環節
push
push
push
push
push
push
push
push乜鬼
結果惹來謝霆鋒接受美國 《時代周刊》批評是垃圾節目,現場綵排時間不足,在音樂方面發放最差信息,又指在跑步機上唱歌等遊戲環節無聊。

Tvb真係on9到冇人有
《周末任你點》時期
TVB根本放唔低,佢仲係要歌手屈服於佢。

如果唔係依家多咗好多平台宣傳音樂 (e.g Chill Club、YouTube同IG),TVB唔再係唯一平台兼勁歌金曲失勢,TVB都唔會死死地氣咁乞求同四大破冰。

不過班TVB Fans都係咁霸道

收錢同收tvbuddy梗係唔同態度啦
用熨斗整頭
講真 上JFFT分分鐘仲hit過勁歌
有咩可能唔捧自己友?
屌你蝦我Jay Fung
Jf 份人咁淋善
如果音樂節目傾計點解唔係電台而係電視台

勁撚搞笑
為的就是能夠上無綫音樂節目《勁歌金曲》宣傳,即使出一個騷的酬勞只有$300 元,歌手們也心甘情願。

300蚊
撚狗價
當年Youtube未興起、未有人識用FB、IG做宣傳、亞視又走向滅亡同埋Chill Club又未出現,TVB只係唯一音樂平台,所以樂壇都算沉咗好耐。

但令樂壇開始復甦係YouTube興起,人人都係Youtuber,唱片公司於是不斷放MV上Youtube,我都係因為YouTube而認識Dear Jane,而Chill Club當然有功勞

TVB方面,即使同四大唱片公司破冰,但仍然冇歌手肯上(環球除外)。TVB Fans仲話呢個現象代表樂壇衰落,強行將TVB同香港樂壇命運掛勾。但TVB唔再係唯一平台,歌手有大把平台宣傳,點解要稀罕勁歌金曲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞