今日又多咗人決心移民

537 回覆
2396 Like 48 Dislike
又真係.
偉大一尊似立定心腸幫俄打烏克蘭
依家先偷運武器,幫助有限.
俄被KO前.習會唔會正式開第二戰線??

俄總理高調抵北京 紅地毯後見李強與習近平
https://www.rfi.fr/tw/%E4%B8%AD%E5%9C%8B/20230524-%E4%BF%84%E7%B8%BD%E7%90%86%E9%AB%98%E8%AA%BF%E6%8A%B5%E5%8C%97%E4%BA%AC-%E7%B4%85%E5%9C%B0%E6%AF%AF%E5%BE%8C%E8%A6%8B%E6%9D%8E%E5%BC%B7%E8%88%87%E7%BF%92%E8%BF%91%E5%B9%B3
我好唔鐘意依個香港一D 野。改變左。變差左的野。

但香港係我屋企,我好鐘意佢,我會一直留係度。

希望有一日,見到佢好返。
我哋真係好撚鍾意香港

簡而精
你都仲係冇理解我同你話乜:唔係錢同安排嘅技術性包括年齡、收入、積蓄、、技能、風險問題,而係無視或有意無意無視“睇下搞成點”呢個前䛇,再用搵多幾年錢心態去應對呢個大方向原則問題

你指後者執行嘅思維好貼地好現實,未致功利,但你指出其他香港人完全無視原則性政治系統性迫害嘅巨大風險已經埋咗身,呢個係你口中指香港人會有咩後果但無法承擔嘅終極判斷錯誤

算啦,如果你係你口中嘅香港人,覺得技術性問題有時間賭一鋪可以解決大方向問題,咁祝你好運之餘,我只能夠講無視大方向嗰批人,即係等於50-70年代支區喺文革前經歷咗大躍進、土改都仲留底建設新中國嘅支民,後果自負
依家唔走唔通打仗先黎走
咩人睇咩嘢囉

重點我就係屌緊3年又3年搵多幾年錢撚,呢種講咩走難移民?佢哋價值觀同匪共咁合拍,留底做支那韮菜好應

成層樓,走剩我一個
繼器官,CX 事件之後
呢兩日真係會開始諗移民
而家係走難,唔係移民or 移居,試問大廈火燭走火警係唔係3都會周詳計劃同資金去走?
咁你仲留港?值得擁有啦
你講埋呢段,明晒

支持你搵錢呀,你係實用功利主義嘅香港人,努力搵錢交稅,比較外國生活真係唔啱你呢種人,請你比心機留底,支持你

不過,如果你係我口中嘅貪錢功利家庭主義者,走只係攞匪共、香港及移民國嘅着數,凡事計算盡搵多幾年錢先自私自利嘅,咁祝你走親正契弟死全家
而家啲人後知後覺但又要扮晒先知先覺
苗證個陣唔打
取消苗證之後走去破處做太監嘅都有啦
係唔係望住佢就會變好?
點解你會覺得佢變好?
點為之變好返?
屌你,睇吓啲大陸人講廣東話唔三唔四
搞到好似弱智仔講嘢咁
係,支持你繼續聰明一世咁計盡算盡,你都大致上係嗰種不折不扣香港人,功利實用主義至上,爭左未知係咪貪錢同家庭主義者啫,我亦唔想知,反正道理大方向講完你接受唔撚到幫不了你,88冇需再討論

你繼續香港嘅風險,祝你平安
你既好返可能係黨眼中既變壞 佢未必俾發生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞