今日又多咗人決心移民

537 回覆
2396 Like 48 Dislike
求其扔條cost of living link出黎就係呀?
依d link周街都有啦
有幾多local會打兩份工呀?
大把bc直頭唔做野拎政府津貼
比多兩毛叫個正式嘅五毛啦
我同當地啲local傾計咪會聽過囉
返多一日part time幫補下佢地有幾閒姐

https://www150.statcan.gc.ca/n1/pub/14-28-0001/2020001/article/00011-eng.htm
有至少5%人咁樣做
其實真係唔多 但有

Btw你有無睇過啲牛奶金既eligibility income threshold?
咪玩啦 邊度夠洗
我有講到好差咩?係你自己起哂鋼
唔係香港無問題 係某啲方面英加差過香港
依家又話唔多拿?
唔係話唔少咩?

同local傾計 學埋d高官講野
你有無走去同啲local講butter is so cheap!
的確係唔少人paycheque to paycheque喎
你講到香港冇薪金 治安 inflation 醫生短缺問題wor
依家香港又唔係冇問題拿?
Onlun9
我唔會學你同local傾計就當evidence上網鳩up
你都覺自己on9
講d on9野比我撚?
講緊打兩份工呀

發現你又講唔到落去
就轉話題
轉左好撚多次啦你
就係同政治立場無關先炒友算數

同政治立場有關分分鐘坐監被起底騷擾
留港=等變白骨
但香港未來一定多方面差過英加
香港疫情過左同全面開放無耐.
香港治安,商店空置,人手短缺,出入口減少,外資撤離..
問題只係剛剛開始.
仲要中共話靠中東,非洲,俄佬做生意
要同老美鬥過.
用下腦都知咁落去, 香港死路一條.

最重要明知習係2細底死跟.
條友只會死去.
自己身體竟然唔捐唔得,真係說好香港故事
樓上有d reply真係好撚肉酸
係度吹奏話冇料嘅先唔去外國
請問咁有料,ee fse / 188 189幾多分
收到澳洲gti同埋新加坡pep美國eb1/2未
用人地d救生艇都仲可以自high

fsw*
笑撚死,條支那賤種係咁轉又係咁比你撚
其實你係咪誤會左我句野,2個頓號黎
正解 佢真心唔明架喎
自我感覺良好 係能力不足先要當bno移民係寶
即使係咁又點,得閒睇下World台真實情況係點樣,大把人full pay完層樓,得返晤多錢,大家都諗點慳啲洗費,晤慳啲洗都唔得,通脹高,所有野都貴,人工月月清,唔搣自己嘅錢已經偷笑啦。
我身邊d人成家移民,一開波都會係fb,signal gp度曬下命,自己成日去公園,屋企有幾大有幾開心,但曬曬命冇哂聲氣,唔知係咪生活不似預期,同以前相差好遠,收曬皮。有啲平時都唔鐘意gardening,去到外國更加唔會理花園,由得佢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞