今日又多咗人決心移民

537 回覆
2396 Like 48 Dislike
唔抵得又想對方仆街嘅口吻

不過都明
恒指樓市下滑 大刀會 殺校 封ai 族內歧視 空姐 咁多單閪野
正常香港人自己衰都唔想見到人哋好
我自小就覺得好多不足, 冇錢、冇人關心、冇樣貌、冇才幹, 然後得了抑鬱, 更成為真廢青

現在, 我學會感恩, 發現有一定既自學能力, 可以自學樂器, 自彈自唱&彈比人聽, 有幫人既能力, 做義工見到對方流露喜悅與感激。 如果之前一直foucs係不足既地方, 應該已經死左

所以, 可以欣賞自身&身邊事物, 總有值得感恩既地方。感恩唔係樂觀主義, 而係應有既生活態度。我相信一D冇四肢既名人(海豹肢症), 佢地都係懷著感恩既心活下去

(岩岩覆錯另一位巴打)
我自小就覺得好多不足, 冇錢、冇人關心、冇樣貌、冇才幹, 然後得了抑鬱, 更成為真廢青

現在, 我學會感恩, 發現有一定既自學能力, 可以自學樂器, 自彈自唱&彈比人聽, 有幫人既能力, 做義工見到對方流露喜悅與感激。 如果之前一直foucs係不足既地方, 應該已經死左

所以, 可以欣賞自身&身邊事物, 總有值得感恩既地方。感恩唔係樂觀主義, 而係應有既生活態度。我相信一D冇四肢既名人(海豹肢症), 佢地都係懷著感恩既心活下去

覆錯人
其實大家都無錯
但總有人賣樓過得他條
有人過得okay
有人月月清但chill
有人覺得好似唔適合自己
但有勇氣出走已經好叻 (除咗嗰啲乜都無plan on99)

自己同身邊就一般啦 始終inflation係真係好貼身 min wage加咗但唔代表啲老細都會加。。。
話無憂無慮嗰啲就一定係呃你既 除非賣樓仲有樓收租嗰啲
我諗最終都係想人生過得開心
巴打覺得已經最適合自己其實無咩嘢
咪咁sensitive啦
你唔係真係覺得外國無自身問題掛?
港共每次都搞d事定期提一提大家
來左根本唔得閒理香港日日都有野做幾充實
我係你就睇埋佢開返關data 都收皮 先至一口咬定佢仆硬街 雖然我都唔睇好佢 你咁training法人地一定會返黎咩?

有野心既人係唔會去加拿大架 睇得出巴打唔太了解外面情況
上面有巴打係無講錯架 美帝會係best option
加拿大係整體幾好 多得天然資源同美帝隔籬
但成個國家係整體不求進步 安分守己 想發展既人係會落美帝架 當地人會叫呢樣做brain drain
加拿大有個隱憂係經濟太靠房地產同移民去帶動 local係想落美國發展架
但唔代表個國家係差 因為無太大野心既人係可以過得幾好 (雖然大家擔心緊recession)

英就脫咗歐有隱憂 但佢係金融中心的確係幾好

去到個人問題 唔係賣樓過去既人 如果住London/多温
我係真心唔知揾得唔叫做多既人點有錢淨買到樓 除非有屋企人幫
二線城市又無咁多工
除非唔介意成世做jojo 但身邊有人真係唔介意 咁咪得見佢地都過得幾好
都唔係架 有啲友唔知點解好常有時間share連登啲香港嚇人新聞 local news又唔見佢講
我咪有個移英同事係咁,成日好得閒係fb share香港新聞,繼續鬧政府,但同時話英國整車貴,心諗買架新車咪唔使成日整,又唔係冇錢,買架死人二手車殘到乜咁。
係香港地會比人歧視,香港出生率低政府催生風氣遲早不利單身狗出到街 男人得一個人行會被白眼
佢哋本身係fb每個月都出幾個post,去左英國之後,-年先出一個post,去到英國湊住兩個女,仲要返幾日part time,肯定忙到飛起晤得閒睇fb,個人覺得佢生活晤係悠閑寫意lo~
邊似d連登仔咁有錢晤使做,無兒無女,日日去隔離歐洲旅行~
Yup
有錢即走
到時無得去個陣 想移都移唔到
恆指跌關我咩事都冇買股票,殺校更加唔關我咩事,空姐單野佢自己都有專業操守問題,係老細正常都會炒佢地。做人做到乜都關自己事好辛苦,但明明d野完全同自己冇任何關係,但呢種人去到外國又覺得所有野晤關自己事,根本就心理有問題。
每年人工照加,返工做得開心就得,除非你做特首辦的人,否則好多野都唔關你事。乜去到外國就冇社會同政治問題,唔好傻啦,英國大罷工都搞左好耐,搞到d人返工冇火車搭,每個地方都有大大小小嘅種族歧視問題……
移民初就興奮狂share就梗
之後變日常 又有乜特別
耐左仲要顧下香港d人的感受 自然少d share啦
完左初到埗興奮期 仲日日講 真係純曬命咁咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞