今日又多咗人決心移民

537 回覆
2396 Like 48 Dislike
關你撚事咩
On 能鳩
喺度好食好住,做咩要移民
講好外國d車好貴咁
又要講一次 你出黎做野未?
專登開兩個account入黎麻醉自己
咁聽日後日大後日都係2019年後嘅, 今日唔移, 聽日後日大後日都可以移嘅, 同埋點解唔能夠隨住時間克服左一d之前遇到嘅問題, 係唔係物理上唔可能? 違反左熱力學第二定律?
啱呀。其實好多友根本唔想走出舒適圈。即使個舒適圏其實係屎坑。

所以你點教都無用。
呢啲人個刺激胃納好大。今日嚇到瀨屎聽日又可以照去食好西。即使啲事愈來愈恐怖都可以過兩日就當無事發生。

呢啲友洗撚走咩講真
兩腳羊:搵多兩年錢就走
樓下保安呢?
我咪問一d之前遇到嘅問題點樣俾今次單嘢解決咗所以令你今日先決心移民?
屌你真係白卡架喎
你maintenance唔洗錢?gas唔洗錢?車保唔洗錢?
本身人工已經無咗20-30%
要比rent嗰啲係”責洗”架
無credit history得full pay 加拿大更要出好車 (如果非温哥華) 冬天落雪危險架
佢地mirror同周杰倫幾開心丫
所以不嬲都話開心就得。
好老實電鋸劈面未必劈中你。切腎送中未必切到你。強積金攞去填海可能咁啱你退休唔洗你夾。
再加埋mirror 同周杰倫,仲有得去日本,其實我唔明有咩必要移民。

而且外國治安差稅高蛋貴,水深火熱。
不如喺香港開開心心仲好啦。
係外國既人工一定夠cover哂衣食住行
唔係local點生活? d錢屙出黎?

咁你冇錢乜都唔駛做架啦?
屌你冇錢咪去搵錢囉
一日到黑話愛香港
少少野又移民
真係好多人個個禮拜揸車周圍玩
講到尾移民撚有錢人多過窮人
窮人係香港一樣只有生存
繼續麻醉自己就岩
其實上面理認同留港既 不如接受現實
唔移民只係因為你冇能力 或者唔敢離開comfort zone
儲多幾年錢先
笑死 你講到咁真係唔可以唔出嚟笑你
有能力就唔駛等bno先移到民啦
有錢靠T1 有本事靠T2
Bno去到大部分做緊下欄嘢渣
仲要挨6年先(或者)拎到本bc
好心就唔好咁大口氣
你話你為自由挨辛苦我仲會respect你
唔好講到移民係perfect choice please
唔少人係Paycheque-to-paycheque
And/or 打兩份工

你繼續對嗰面有美好幻想啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞