今日又多咗人決心移民

537 回覆
2396 Like 48 Dislike
笑撚左....
好多人無咩身家
1949年10月1號就走啦
又唔係咁計呀巴打
賣樓過去生活 打工幫手交稅 幫手填Brexit後d勞動力
win-win
我30歲今年9月單拖去加拿大。其實冇負擔既反而要去試下。
睇下你決心夠唔夠大
因為一定會more challenges than you expected
同埋當地情況會比連登講既差
大家捱到 就係因為有野個面比到而香港比唔到 就睇你想要d咩
真正做到係2021年高位放股票同樓,2022年再兌英鎊的人,我身邊都係得一個同事做到,呢個同事有錢到住倫敦仲可以一開二,而其他人都係2020年已賣港樓,2021年買左英國二三線城市樓,當年仲用好高rate一早唱哂英鎊,而佢哋都只有能力買一層樓,手上淨係得返百幾二百萬,養全家四口,兩公婆仲要返工,因為佢哋唔想搣到自己份積蓄,叫晤叫做生活輕鬆?小朋友讀公立學校,因為冇咁多錢入私校(但明明係香港讀緊好好嘅私校,學幾百樣野)突然降低晒對子女嘅要求,晤使上興趣班同樂器班。佢仲要求神拜佛全家人晤好有人大病,否則d錢捱晤到幾耐。其實大洗少少,得閒又換下車,去下旅行,好快搣完。
後生有冇仔女嘅都建議去加拿大,stream B -年後即PR,3年後passport都拎埋,晤鐘意留加嘅就可以繼續返香港搵大錢。唔好去英國焗你住6年,英國物價高漲,稅又高,住咁耐分分鐘洗哂你嘅積蓄都未拎到本passport,不嬲時間就是金錢。
唔通貪你靚仔咩
香港唔使勞動?唔使交稅?
郁啲就起哂鋼
其實日日都有人走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞