今日又多咗人決心移民

537 回覆
2396 Like 48 Dislike
族內歧視

Vs

種族歧視

香港人二揀一
全部冇能力移民既人被困香港認知失調

認知失調(英語:Cognitive dissonance)在心理學中形容人產生矛盾的認知,觀察到對立的訊息。這些訊息包括人的行為、情緒、想法、信念、價值觀、信仰,外界環境中的事物等。認知失調通常體現爲因進行與自己的思想、價值或自我概念相悖的行爲而產生的心理壓力或焦慮。根據利昂·費斯廷格提出的認知失調的理論,爲了緩解認知失調的壓力與不適,人會努力更改矛盾的認知,使自己的認知調和一致。
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%AA%8D%E7%9F%A5%E5%A4%B1%E8%AA%BF
單身寡佬唔走都得啦
勸大家趁後生真係試下外國個種自由既生活

人地放工好撚chill

香港只係做奴隸
話曬香港地都係借返黎既地方,Easy Come Easy Go。
個人選擇啦
單身寡佬都可以睇成無負擔nothing to lose
攞完外國國籍,如果香港仲有得搵錢先返嚟
已經係人上人
所以我咪問依啲原因會俾今次單嘢解決咗?
Pin this
其實呢個先係大部份香港人心聲
尤其係後生嗰班 仲讀緊書嗰班
對佢地黎講 其實自由民主根本就係遙遠嘅事
佢地對呢啲野唔會再有感覺架啦
過多十年 廿年 本來笑人藍絲廢老嗰班
就會比人笑返轉頭係黃絲廢老
冷嘲熱諷都係因為條弱智明明唔想走但把口話想走咁撚虛偽,又要好無知地以為得堆救生艇計劃先移到民
留港撚值得擁有
你啱啱咪係驚俾我笑先block我選擇做鴕鳥,你條弱智成日前言不對後語只係識吹牛
屌 豬醒撚過香港人喇
97前就走啦 仲2019
唉!路係由人行出來。我以前住新界,睇盡自由行水貨客腥港人種種劣行,2014年後已經決定要走。經過2019更加知道香港已經無辦法返轉頭。
明白去留各有原因。
亦明白想走而走唔到嘅痛苦。
為了下一代一定要離開
流浮山刀手一樣
唔會,只係想講依2年唔走,唔代表黎緊唔會走因為其實真係好多人有plan走(起碼我身邊係)
好行 唔送
仲衰過阿富汗一百倍
on9
你一開始覆果個人唔係指你依類人,因為你依啲人係一早諗走,而且有plan,只係未到離港個step。

我同你一開始覆果個人都係串緊樓豬所謂今日先開始諗走係假係得把口
最好快啲移 好行唔送
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞