今日又多咗人決心移民

537 回覆
2396 Like 48 Dislike
香港係賓館、唔係家

天龍人講嘢:要說是
同胞唔舒服器想換零件:即切
Agree
訓醒覺就即刻返黎,有冇咁掛住香港,返返黎好過啦
有位巴打講得啱
今時今日喺香港生活已經半隻腳踏咗入監獄
香港從來都係殖民地,一個搵錢嘅地方
一啲平常野俾港共加兩隻字惡意就變犯法
含撚啦
2019之後唔諗走
依家先諗走
咪玩啦
清朝旗人都係大晒
唔係個個都單身寡佬
一個人唔走都得
好撚din 琴日係空姐果個post講句天龍人冇錯 成棚人起曬鋼
咪走呀
唔理政治 仲係世一架
地獄, 根本同地獄一樣
係日本食緊拉麵,禁遊日本先講la
過2日做返幾場Eason演唱會就乜撚都唔記得喇 香港人
本地新鮮無激素人雜
唔岩心意就話犯法
我有個日本frd唔多睇新聞,連雨傘佢都好似未聽過咁
平時言談之間聽得出佢唔信香港而家變到咁差
有日見得閒用新聞洗佢版(例如潑水節射水槍單嘢同埋日本留學生入境被捕單嘢)佢先知國安法係咩一回事,仲未計我同佢上咗少少中國歷史堂
佢而家好似好擔心我,仲叫我不如去日本

唉屌走到一早走咗啦
me2
同鏡安法一樣
https://collection.news/appledaily/articles/JMYZC4OUKGM2AZ2C7O6D2GCHVA
刀在頭上 - 吳靄儀
蘋果日報 2002/10/22 00:00

律政司司長梁愛詩告訴新聞記者:「其實張刀已經在你頭頂,不過從冇人去睇吓張刀係點。」她的說話震動了社會。
「刀」是包括禁制披露受保護資料的《官方機密條例》的一系列有關基本法二十三條立法,隨時可以用來箝制傳媒。但梁女士善忘,一直都有人「睇」這張刀,而且在港府要立法局通過這張刀的時候,已經極力反對,但是在支持政府的自由黨及民建聯等議員投票贊成之下,草案在一九九七年六四當夕三讀通過。當時,梁女士已是候任特區律政司司長,包括法律界人士及記者協會的強烈反對聲音,她難道從來沒有聽到嗎?
當時,港府提交草案,說明是中英雙方同意,以此落實基本法二十三條中「禁止……竊取國家機密」。由陸恭蕙擔任主席的條例草案審議委員會,同意香港應落實基本法,但反對草案的內容,認為有很多條款過於廣泛苛刻,違反人權公約,威脅新聞自由,如不刪改,草案就不能接受。當時,委員會提出多項修正案保障新聞自由,包括加入「公眾利益」及「有關資料先前已廣泛為公眾得知」為免責辯護,但是,在支持政府的議員投票反對之下,無一項修正案得到通過。當時的發言,今日仍然記錄在案。
當權者提出立法要求時,每次都把要求說得十分溫和,不會叫人看清楚這是刀,然後,立了法,過了幾年,就告訴公眾,其實刀已經在你們頭頂了。如今歷史重演,當局還嫌刀不夠快,要擴大刑責,我們能安然接受麼?
老老豆豆, 有得走就好走, 香港封咗關, 只係一個四面環海嘅大監獄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞