今日又多咗人決心移民

537 回覆
2396 Like 48 Dislike
住新疆一樣,情況仲會更差
係窮呀, 無錢個班最了解到.........
比香港差即係多咗本身你平時無既問題
例如disposable income低哂 入黑要避開某啲area
架車最好唔好有嘢放入面/財露眼 好唔夠救護車/同醫護但無私家揀(加拿大)
點解你會諗到=香港完全無
又無咁離譜,英國個住屋供應量好大,大把選擇,你一係住遠d ,一係唔住獨立屋,住flats ,apartment 都有選擇,面積至少500-600ft. 留港草錢係因為外國樓你真係唔洗借太多錢,比到一半首期都係百零萬,如果呢舊香港錢洗落香港樓只係5-10%首期,呢個係香港人移民唯一著數地方,之後英國做野都要食貴稅。 所以點解話響香港草多少少先過去,而家係要光明正大離開香港,唔係走難,目標更係比香港活得更好先移民
講到外國冇cancel culture
講到外國笑鳩客英文冇後果咁
賓館?賓館都叫有人serve你幫你執下房
係香港係你serve人
叫「員工宿舍」或者「工人房」比較合適啲
住遠d 問題係工作機會
例如撈finance IT 唔通唔去london/toronto咩
平啲有原因架
CX嗰班港豬兇者咪會突然有諗法囉
原來政治係會咁樣燒埋身 唔係打份工就唔關自己事
有決心幾萬蚊都去到加拿大英國
去到大把福利拎
吓,幾年前咪笑緊國泰班員工互相篤灰
外國交通無相像咁誇,你住市中心30min 車程外都講緊成30-40公里外地方,同埋你講個d IT好鬼多比你work from home, 正路好少人住市中心,多數住附近區揸車/火車,你講london 仲多工重同機會過香港
工種
即刻走添呀!
呢個你啱 有啲IT友係搬咗去二線翻一線工
不過係IT囉
咁我又無講過香港仲好

即係又要有車囉 無咩錢班人點搞
係煉獄
走啱架啦
而家見到成架既士都係一寶 就知香港冇運行
家有一老
巳經去到連登仔唔為低文化水平雜種俾人歧視而心涼既地步,好快係度開個post踩親大陸仔都會俾人批鬥
冇諗過,冇錢
班bc中晒YC既計
一早講左要草多少少錢,外國車有平有貴,幾萬蚊都有部,仲有人話草幾萬都去到個d 係take high risk, 知道自己能力所上限去調整先岩,現實少少唯有做多幾份工搵多少少錢先過去
所以話移民都係ff
要我講幾多次
你話香港自身冇既問題
係你話香港冇架

你講果d野唔通你係香港又會做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞