今日又多咗人決心移民

537 回覆
2396 Like 48 Dislike
其實個世界唔係得英國
我係話唔少 唔係好多
Btw係講緊加拿大
其實幾好笑 原來走咗唔講得外面唔好嘢
真係只可以唱好
講人地local狀況又拉返去有錢香港人屈我作大
真係唔知嬲定笑好
隻港豬hang機
係你理解能力有問題?
我邊句講過話full pay 買樓係 part time 搵返黎。?
On 9 少陣得唔得?
唔個個好似你丫媽咁做雞㗎

我好明顯講緊果班香港賣樓
攞舊錢full pay 買
再返part time 賺外快
今年英國經濟唔好, 會難少少搵工
一係就帶多啲彈藥夠用一、兩年
一係就出年 2024 先嚟英國
佢講到外面太美好 我個tg group最extreme啲人 都唔會見到當地問題照當無問題
其實我懷疑佢係咪真係有走 定遇到挫折/不似預期要催眠自己
想幾時走咪幾時走,洗唔洗同你申請左先?
太多人唔抵得人生活好左 講得搵錢少左一定生活變差,完全無視香港住屋,教育個問題,
其實我身邊啲人整體生活質素都係好咗
至少無中共個人開心咗
我諗最大問題嗰堆係佢既工種個城無乜發圍 好大機會grad後要搬城
如果讀書行stream A依家先搵學校趕唔切架啦,讀個濕9 post grad (要認證)再拎OWP行stream B仲有機會
互篤都係講緊有政治立場
呢單同政治立煬無關

25年過到去仲有年半儲鐘
巴打得罪講句呢啲係窮人思維,要改
做人應該向高望唔應該向低望
永遠向低望做人永遠冇進步
Sor 太隱晦你睇唔明
真係有能力嘅人 幾時都可以移民
係咪睇唔明咩係t1 t2?
即係就算bno無撚咗 佢想移就移呀
呢D先叫有能力 唔駛走難咁 所以你真係懵L
咁你都唔算自我感覺良好?

當你班人以為下欄野係指生果同廠
就知你地嘅眼光幾窄 格局幾細
仲笑人睇大公報
井底之蛙
唯一萬能key 別有用心
如果單純係better choice咁「個人選擇」
就唔關能力同跳唔跳出comfort zone啦
喺佢眼中呢個直頭係only choice
Which is not
香港是我家
97前班官可能真係咁諗
97後絕對係大話,班官個個心知肚明,都仲帶頭講
都係錢喇
我唔敢話你錯,但thanks巴打你提醒

我知道人要有目標,不過我覺得我地需要多d感恩,感恩擁有既一切

其實驟眼睇整個社會或者連登,都係好唏噓,但我地仍然有飯食、唔洗打杖、冇咩嚴重天災,已經唔錯。我以前唔會咁諗,但現在至少省卻左部分過份憂慮既壓力

也許感恩既benefit 比起我們想像的更強大
大部分人唔殺到埋身都當唔關自己事喇
霍生
講真去外國,基本九成地方無香港咁多姿多彩
可以夜晚去行街,行商場.
可以附近食宵夜.
生活係會悶D.對於一D人來講.

問題係今時今日走,係睇唔到香港有未來.
中共話經濟靠中東非州.同老美割.
未來經濟會好.會養得起D人買樓.
米能傻.香港只有更差,無最差.
走係為你自未來生活.
仲未計自由表達受壓迫.兒童強迫學習所謂愛國教育....

remarks:
外國娛樂模式係要改.明白out town 呢D活動係常見.
同埋娛樂係會傾向較多野外,戶外.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞