今日又多咗人決心移民

537 回覆
2396 Like 48 Dislike
唔識搬架on9
香港無基建 薪金 治安 好唔夠醫生 inflation問題?
小朋友出左黎做野未?
拎烏克蘭黎比
人地就黎贏啦 咁多人幫緊佢地

香港呢?
理性同你討論 你變哂情感主導,如果你而家係響外國你可以問下你身邊移左ga香港人 無錢係唔係都會即刻走,定係會草夠錢先走,你講ga野只係理想主義無視左現實問題困難….完全唔係一個成熟ga人會講ga
x2

(文革風)篤灰批鬥,遠比硬搶零件恐怖
你笑樓上拎烏克蘭嚟比

我都費事理啲無意義嘅比喻,基本上兩件事
我棟樓走淨係看更
真係理性 要幾多年時間儲錢? 4年唔夠
比夠10年?
每個人儲錢既速度都唔同既
但唔好講到依家係2020年岩岩開始啦
4年啦
1. 你知唔知1家4口開支幾大,1個細路平養都要12,000/月,2個細路加租/供樓(2萬)加工人,基本開支已經5萬。自己食飯搭車加家用,7萬已經係min charge,未計保險交稅。除非層樓買得平,家庭月入8-10萬其實1個月都儲唔到幾多。如果過英國,2公婆有一個要全職湊細路,基本盤第一年要80-100萬先安全少少(當然你要平既話,40萬都過到去,不過要玩hard mode law),依個講緊係start up cost唔包俾首期買樓,真係要預得鬆就150-200萬cash。同埋bno2021年先開始,點樣計4年呀

2. 2公婆35歲+嘅4大長老有1個過70歲有幾奇,因為其中1個身體唔好唔走住又有幾出奇同埋本身都唔會200萬人想走喇
條友根本就安慰緊自己

唔會逼人移民
但香港只會愈黎愈中國化
一係做中國人 一係移民
冇中間
其實你發咩癲 又唔係有point討論
BNO visa LOTR 2020年 7月1號開始左
不過你所講 1. 其實依班唔係未儲夠錢 係冇能力走
佢地唔會儲到錢走
就算移民撚搵得多佢都搵到野笑你, e.g. 歧視
依家留港撚都比人歧視啦(其實唔係今日既事)
成日話留港搵錢易過外國,過多幾年仲係咪?香港人仲有機會上位?
慢慢笑啦睇下邊個笑到最後
感性主導唔係我,係你睇唔到佢講呢句:

國安法一出好多人都唔知港共會搞成點

佢呢句客觀事實如果係你嘅感性盲點用以支持你情緖化決定留港慢慢搵夠錢,你只係一般香港人睇唔到係呢個客觀理性事實,咁之後你pay你嘅cost,你為你嘅唔成熟對匪共黨史鎮壓人民紀錄無視而你自己負返自己嘅責啫

你自己話人非理性主導前,諗下𩖞己嘅reasoning係咪真係理性客觀先啦
諗下都犯法 意圖係隨佢鳩up
百口莫辯 話你係惡意就惡意
其實點睇都係移民撚笑架wor
屌你香港人遲早都變中國人 邊有機會翻生?
除非一齊做中國人發中國夢啦
搵緊一個月五皮以上,去邊都搵唔番

早早入大灣區可能仲好
其實有冇人係justify都留港係有前景?

未儲夠錢 冇能力移 其實都係認同移民架wor?
有mirror
驚閪
根本就係,做得中國人就韮菜,搵多幾年錢計計計,其實係賭搏,賭贏恭喜賭輸自負,別無他意

但而家屌係嗰班有班彈出彈入搵多幾年錢其實係3年又3年撚,嗰班友走親死全家,理性客觀理據不詳再贅
喺度食好住好,又搵到錢,做乜要移民?
國泰又唔關我事,大把航空公司揀
並實3年又3年果班 我會勸佢地留港
原來你覺得我水人返黎。笑鳩你班移民撚日日返黎打飛機,外國真係咁大壓力,係爽嘅響果邊玩浦當地網站啦,點會日日返黎打躉,日日返黎發洩情緒,仲日日一堆堆移民post,似係好急搵人過去墊屍底
我都想睇到佢好返,
不過我去外國chill住睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞