今日又多咗人決心移民

537 回覆
2396 Like 48 Dislike
可以係錢問題
想像下公屋仔 fg 你就明
公屋仔身家好少 但係洗錢都少 儲錢比較快
個個人蜜月期完左,都要諗下實際野,就係搵工返工搵錢,我有親戚成家九口去左溫哥華,差唔多日日fb曬命食好嘢,每兩三日就出post曬下,之後屋企兩個負責搵錢嘅男人,一個就開始呻食完好嘢要繼續日日打兩份工,燒錢燒得太快;另外一個直情要飛去第二度搵食,留低老婆一個人湊兩個仔女。
佢地呢班人
好多高收入中產嚟 係洗咗好多錢落仔女度 或者平時月月清
要儲錢總有方法
同埋老人家可能死咗 咁即刻慳一筆
仲未計英國樓價跌咗 令 budget 可以預少啲啲
呢個最慘 自己控制唔到
可以驚咗人才清單
懷疑有啲人介意輸入專才多過國安法 佢哋覺得香港搵錢到咗盡頭 咪移民套現囉
唔俾人離婚?唔少人為移民 婚都離埋啦
咁又癲左D
新一代未感受過自由 應該唔會咁大反應
得啦到時有mirror有陳奕迅,輕鬆
真係好實在嘅港豬嘅心聲
英國罷工係爭取各個階級嘅工人權益,係大圍打工仔福利,因為你自私就會覺得阻自己返工
而英國官員有問題或政治問題市民可以抗議同有效性令政府受壓,D藍絲笑英國官經常被拉落馬但起碼可以換人做 自己喺香港就硬食忠誠廢物
香港政治問題係針對性削減香港人固有權利同地位
咁都可以話唔關自己事
而家香港發生咁多事都覺得冇問題,有錢搵就得?你搵緊幾多咁把炮可以令自己咩都當睇唔到呀
笑撚咗
係香港就得閒睇新聞
去到外國就唔得閒唔知唔識冇留意
講到politics就英國衰撚過美加澳
仲可以吹奏人地點好點好
佢地好嘅地方就係鬼佬會睇報紙會投票,香港班鍵盤activists唔會,起碼可以vote out tories班垃圾

Home secretary揸車超速諗住打招呼叫人arrange 1 to 1 training,比人踢爆冇事,睇唔到
tories捐錢大金主收到幾億ppe contract買完之後唔啱nhs用掉晒,睇唔到
澳洲佬同gupta用私人飛機招待tories大佬再叫佢地用sme funding資助自己,爆撚咗煲就叫拎住幾萬個鋼鐵工人飯碗威脅政府救,睇唔到
捐500k比tories就買到house of lords一個位,睇唔到
bbc chair搵個冇傳媒經驗,以前係印度佬高盛嗰陣個老細嘅tories金主,睇唔到
pension age不斷升,睇唔到
領匯私有化就大大聲,英國d水私有化仲要比李嘉誠呢d外國人買公用事業就無所謂
nhs嚟緊改做中七畢業可以過嚟做赤腳醫生,依家已經一車車阿非拉專才,我唔知

sor美國係屌打你英國
連最近3個英國pm都有揸美國護照同綠卡
我呢對移民撚就中立嘅
但係d香港就關心政治外國就唔知睇唔到就得啖笑
加拿大澳洲個班都算,人地政府起碼正正常常
英國成個tories冇問題就唔會輸撚到仆街啦
未到2050年之前,一早已賺夠退休閃人啦,仲留喺香港?!至弊香港加極稅,稅後的人工都高過英加晤少,全球低稅香港世一,你擔心下自己係英國黎緊會唔會又俾政府再加稅好過啦。
在個人所得稅方面,45%額外所得稅起徵點,從年收入15萬英鎊降至12萬5140英鎊,代表更多高收入家庭將多繳稅。英國「每日郵報」預計,新的45%額外個稅將影響25萬人。

https://udn.com/news/amp/story/6811/6774963
難得既李特首
順道向香港及內地人推廣習主席既鬥爭精神
其實一早應該要 foresee 到
成班仲對政府有幻想
覺得「香港唔會差嘅」
too naive too simple
英國唔係想食港豬身家
撚會俾BNO平權
開始覺得你係曲
不過嗰陣吳三桂只係得一個
入監獄都好

無犯法隨時社會性死亡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞