九州討論區 9

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
呢類鋪多打工仔收工去 飯鐘多數要排
6月尾去九州 會自駕由福岡去鹿兒島
別府 由布院 阿蘇 高千穗
四揀二會點揀?
我見就算揸車呢幾個地方都揸幾遠
皿倉山幾靚
遠係遠左d 但我覺得值得去

佢入面幾多日本鎖國前後既文物,果陣d人既生活咁,未去到必去,不過都算多野睇
黎緊七月頭都會由福岡開始玩
老豆想去長崎 所以d景點都圍住附近
係最尾要搬屋 佢地黎幫手執野 所以最尾迫住兜返宮崎
如果有d咩位可以改下 麻煩指教

福岡第一日 六點鐘落機(lalaport睇gundam)
福岡第二日(巨蛋、大濠公園、福岡塔、海濱公園)
福岡第三日(系島、瑪麗諾亞)
福岡第四日(海中之道公園、水族館)or (下關、門司、皿倉山)

之後一朝早去長崎 第一日(眼鏡橋、大浦天主堂、哥拉巴園)
夜晚(稻佐山)
長崎第二日(軍艦島、企鵝水族館)中午or夜晚去佐世保

佐世保第一日(九十九島水族館、船)
佐世保第二日(豪斯登堡)

朝早搭去雲仙(溫泉街hea)
雲仙第二日(纜車)
之後搭去島原 再坐船去熊本

最後一日熊本(水寺前成趣園)
之後搭返屋企
唔該晒咁時間會鬆啲
冇啦,有細路 冇得坐
去程點都會經一經別府駅 自己Google map/乗換案内啦
別府去由布院 路線巴士就快少少 用JR pass想慳錢就搭返JR
如果星期六日就睇下夾唔夾到時間 可以喺九州動物園搭返41落鉄輪 搭觀光快速ゆふりん去由布院
福岡市(近博多或天神)有冇啲好食又可以book嘅壽司餐廳
唔洗omakase咁高級
好驚排唔到啲迴轉壽司 eg葫蘆壽司
原爆資料館入面其實大唔大
要預幾多時間
相問下貓島船飛會唔會爆
2時間內
最後間餐廳幾正

邊夠時間呀
海之中道地方好大,去chill下行下都幾正,可以玩大半日,如果帶埋地蓆去野餐應該可以留足全日

入面仲有個動物園都幾值得去, 又有水族館(不過我無去到,等其他巴打俾意見)
認真睇入面展品同埋影片介紹,應該要預1.5-2個鐘
我冇去皿倉山
記錯咗 唔好意思
多謝分享
如果你去熊本剩係去熊本城同熊本熊辦公室O既話,即日來回都得,不過要住近博多站,搭新幹線一個鐘都唔駛
去由布院反而車程耐D,正常就一朝早去,玩半日,搭5點幾果班由布院之森回博多
如果你中午之後先可以離開酒店O既話,去由布院住一日會好D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞