九州討論區 9

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
JR九州鐵路周遊券攻略 by 死線戰士

種類及價錢
北九州:3日 10000 Yen / 5日 14000 Yen
南九州:3日 8000 Yen
全九州:3日 17,000 Yen / 5日 18500 Yen / 7日 20000 Yen
福岡廣域:2日 3060 Yen
- 必須連續日子使用,同一人可買多張Pass但使用日子唔可以重疊
- 小童半價
- 建議於指定旅行社買
https://www.jrkyushu.co.jp/chinese/booking/purchase_the_following_Voucher.pdf

使用範圍
北九州同南九州Pass 以豐肥本線及三角線為界
北九州:熊本.阿蘇.大分以北所有JR九州路線(包新幹線),山陽新幹線博多-小倉及博多南線除外
南九州:熊本.阿蘇.大分以南所有JR九州路線(包新幹線)
全九州:北九州+南九州
福岡廣域:主要福岡JR車站 (https://tinyurl.com/2p92v5t3)

拎飛
指定車站售票處(綠色窗口),出示Passport,兌換劵(要列印)
https://www.jrkyushu.co.jp/chinese/railpass/how_to_purchase/reception_place.html
博多同小倉拎飛唔好去錯新幹線嗰邊個售票處

指定席預約限額
北九州/南九州:免費6次*
全九州:無限
福岡廣域:0次
*經JR KYUSHU RAIL PASS Online Booking預約嘅指定席唔會扣除免費預約限額

網上預約指定席
所有JR九州及指定第三方出售嘅JR 九州Pass(除福岡廣域)都可以於JR KYUSHU RAIL PASS Online Booking提前預約新幹線及特急列車指定席,所有列車都係乘車日前30日日本時間上晝10點(aka 香港9點)開放預約強烈建議搭由布院之森準時上去搶位

預約網站:https://kyushurailpass.jrkyushu.co.jp/reserve/TopPage?1
開acc/使用指南:https://www.jrkyushu.co.jp/chinese/booking/manual_e.pdf

- 一個account可以同時預約最多7席指定席,幾個一齊去只須要其中一個accoount預約就得
- 預約收費:每一個座位1000 yen
- 拎飛一定要show俾錢張信用卡,記得拎埋張信用卡去
- 以下列車唔可以預約,必須去counter或售票機劃位
- 西九州新幹線 海鷗號
- 特急 接力海鷗號
- ARU RESSHA
- 快速 SL人吉 (直接另外買指定席劵,唔洗諗去到會有位俾你劃到)

喺車站售票機用JR 九州 pass劃位方法

溫馨提示:買JR 九州搭熱門車嘅要搭車日前30日準時0900上去劃位唔好拖

部分熱門車:
由布院之森、九州雙星4047、阿蘇Boy、海幸山幸、指宿玉手箱
所有(西)九州新幹線/冇特色嘅特急
例如みどり(Modori), ソニック(Sonic),リレーかもめ(Rely Kamome) 都唔使上網book位 即場劃飛就可以
真係咁唔好彩冇位 就早啲去月台排自由席
唔好再問 慳返$1000嚟食嘢!
査詢指定席仲有冇位:https://www1.jr.cyberstation.ne.jp/jcs/VacancyInput.do

仲有 九州pass唔可以搭山陽新幹線(博多-小倉) 要來回博多-小倉就用特急Sonic/普通列車
小弟嚟緊會喺6月中去鹿兒島玩6日5夜,我從來未去過九州,亦不會自駕遊,因此感覺d交通好複雜,希望各位指教

爬咗一些文章,暫定以下行程︰

Day 1(星期三)︰大約中午12點去到鹿兒島機場,去酒店checkin,行吓市中心就算

Day 2(星期四)︰會於鹿兒島市中心一日遊,城山->仙巖園->櫻島

Day 3(星期五)︰會去指宿一日遊,鹿兒島->玉手箱->指宿->砂浴會館 砂樂->長崎鼻->指宿->鹿兒島

Day 4(星期六)︰鹿兒島->隼人之風->霧島->神話之里公園->霧島神宮->高千穗牧場->宮崎

Day 5(星期日)︰宮崎 ->高千穗峽 ->宮崎

Day 6(星期一)︰宮崎 - >鹿兒島機場,搭中午12點多的飛機

九州的交通看似有點複雜,為咗要遷就高千穗峽假日先有巴士上去,變咗擺咗高千穗峽放喺星期日,唔能夠一到埗就直接去宮崎

有冇去過南九州的朋友,可以指教我有冇咩交通一定要預先book?有冇一些性價比高的酒店可以推介?謝謝大家!
Day 3(星期五)︰巴士班次有限 玉手箱落車之後去長崎鼻先 砂樂回程先去都得

Day 4(星期六)︰隼人之風 2022年已經冇左
謝謝!即是搭JR去霧島神宮站
我見宮崎高千穗高速巴士好似停左 就算係星期六日都唔會有車?
同埋依家宮崎往返鹿兒島機場巴士直車應該係成條線冇左? 去鹿兒島機場極之唔方便 你最後一日最好都係鹿兒島/霧島入機場

由上 依家如果真係要上高千穗即日來回 建議熊本坐高速巴士上 尤其是宮崎你冇其他野要行

指宿玉手箱好易冇位 唔知你仲book唔book得切

我估你可能睇肺炎之前d文 你可能要再研究下 好多野肺炎之後都改左
如果咁,會唔會好d?

Day 1(星期三)︰大約中午12點去到鹿兒島機場,然後去熊本酒店checkin,行吓市中心就算

Day 2(星期四)︰熊本 ->高千穗峽 ->熊本 -> 鹿兒島

Day 3(星期五)︰會於鹿兒島市中心一日遊,城山->仙巖園->櫻島

Day 4(星期六)︰會去指宿一日遊,鹿兒島->玉手箱->指宿->砂浴會館 砂樂->長崎鼻->指宿->鹿兒島

Day 5(星期日)︰鹿兒島->霧島->神話之里公園->霧島神宮->高千穗牧場->鹿兒島

Day 6(星期一)︰鹿兒島 - >鹿兒島機場,搭中午12點多的飛機
請教下 有冇人試過肉いち博多店官網BOOK位?
佢呢個位店名同地址都冇,Confirm booking嗰度出到黎都係冇店名
反而藥院店出到店名,其實佢官網預約係咪已經荒廢咗?

博多店

藥院店
博多店係邊到禁出黎?
我官網見唔到
WEB最頂嗰排 肉いちHAKATA,撳入去拉落去有預約
手機版都有

btw google translate完佢homepage篇嘢,有句係咪即係話佢唔再搞官網個預約系統?
//ご予約制を取らせていただいているわけではございませんが
当日予約や、ご予約がなくご来店いただいているお客様へは
お席の用意が大変難しくなっております。//
博多店冇timeslot 比你揀
你唔會book 到
藥院店就可以成功book到
唔係呀就係揀到

入晒資料去到後面Confirm booking嗰度
佢都係冇店名所以我先覺得好奇怪
係喎, 可能我揀太近期所以冇timeslot
你照book 囉, 諗定間backup 到時冇就食第2樣
唔該晒巴打
我book 左藥院店
藥院好似唔係炭爐
好想食炭爐燒肉
新手去福岡帶住4歲女
5日pass 唔想咁趕諗住去熊本,由布院,下關
熊本想住一晚
由布,下關即日來回
落地就住博多

有冇咩必去?或者熊本使唔使住一晚?
因為帶住小朋友基本上每日12pm 先正式出發行程

唔through 官網報都得, Google Maps 有條link
官網Link去既預約系統就係Ebica
Goolge Map又只可以早一個月book
見一個月後同一日既今日已經得返唔多驚好難Book
官網就可以兩個月後
有冇人識係nissan rental a car做會員
平20%左右

我早兩日先book完黎咋
啱啱再check過吓,應該係中文/英文個booking page 唔得(空白咗)
你試下轉去日文丫
自膠 sorly
卜到嗰個係藥院店黎
請教下大家,我下月中會去福岡,但發現6月17日博多附近正常價位的酒店爆晒,好奇問下個日有咩特別活動?
想問問而家visit Japan web個入境qr code係咩色架?黃定藍?
九州討論區 8
https://lih.kg/zGPjQJX
#988 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

上一個Post有人答咗有演唱會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞