九州討論區 9

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
就係講緊官網Book
應該唔洗㗎wor, 揀餐嗰度我無揀到
官網嘅好似無得用了 地點個行無得揀

詳情睇返第一頁
我都係卡喺呢個位
應該係full咗,你㩒6月尾嗰啲係book到
佢官網好似剩係可以BK 藥院店?
博多個間要GOOGLE BK?
直升機有冇得揀時間撘?
如果上左阿蘇先再去動物園撘 係咪都叫順路?

紅圈博多
藍圈藥院

我肯定係成功book到的,因為收到confirmation email
無乜
長崎港附近間youme幾好行
不過到9點我諗好多鋪頭都收曬
牛腸鍋一般only我覺得
鳥栖outlet啲舖頭通常幾點收
我見寫就寫八點

如果四點先去到 會唔會好抆水
無得揀
要等的話去到會排個時間畀你
叫你到時返嚟
動物園去阿蘇火山停車場大概半個鐘
要預來回時間
直升機去到下晝三點就停預約
我之後呢幾日想去熊本,有無燒肉推薦
我搵過下啲推介,全部山卡啦
睇你鍾唔鍾意行街買嘢,我試過6點先到行到8點前都行完(利申唔Shopping)
想book果日full唒 walkin係咪無咩機會
6月我都買左機票一家三口去九州,因為撞啱福岡有演唱會唯有轉去熊本開始玩起。日本唔多3人房所以都比較麻煩,暫定左行程但爬完文又發覺有d地方唔需要留太長時間,所以想大家比下意見:

Day 1: 傍晚到福岡,落機去博多站寄存行李,輕裝去熊本。
(JR 5 day pass)

Day 2: 熊本市內行下食下

Day 3: 熊本去阿蘇(JR 5day pass)
坐直昇機+去埋草千里
夜晚返出博多

Day 4: 博多去由布院 (JR 5day pass)
夜晚住由布院溫泉酒店

Day 5: 由布院行下出返博多(爬完文話由布院行唔到咁耐,
所以諗緊由布院過別府再返返博多,會唔會好趕?)
柳川都好吸引,或者由布院出發去柳川再返博多
(JR 5day pass)

Day 6: 博多/天神 行下食下

Day 7: 中午機回港

主要係day 2 同day 5行程,想睇下可唔可以貪心少少睇多啲野,但又唔想太辛苦。

希望大家比d意見。
建議第二日去阿蘇,熊本市內唔洗留全日留多啲時間玩阿蘇好啲;

第三日先熊本市內,如果早行完冇野做可以早啲返博多;

第四日一早入由布院的話,第五日絕對可以中午前就出發去別府行一個下晝,夜晚返博多;

至於柳川,真係想去寧願擺第六日朝早都唔好第五日係由布過去,由布去柳川個交通都幾複雜幾煩
其實仲有張 山陰山陽北九州pass唔記得講
不過正常都唔會用到,因為都幾伏

https://www.westjr.co.jp/global/tc/ticket/ssnk/
7日:23000 yen(旅行社)/24500 yen (JR西日本)
使用範圍:JR西日本全線+北九州Pass範圍所有JR九州路線(可以搭山陽新幹線博多-小倉及博多南線)
指定席預約限額:6次

優點
- 九州內可以乘搭山陽新幹線(博多-小倉段)及博多南線
- 事前網上預約係經JR西日本搞,唔洗俾1000 yen手續費
- 博多/小倉站拎飛可以去新幹線嗰邊個售票處拎,唔洗同拎九州Pass係博多站排餐死
- 岩想去北九州+山陽/陰地區玩

缺點
- 九州範圍只能事前網上預約山陽.九州新幹線列車。西九州新幹線及所有JR九州特急/D&S列車 (e.g 由布院之森)必須親自前往車站指定席機或者排綠色窗口劃
呢張應該好少人用,有人用先答啦
多謝指教

咁如果我由布院出,去海之卵睇海豚呢?
咁大貪範圍咁大
好唔抵用
6月同屋企人自駕遊,有一個老人家行程唔想太chur,plan咗行程麻煩大家俾下意見

D1: 中午到福岡,之後市區自由活動行下街,晚上去福岡塔 (想睇夜景,值唔值得去?)

D2: 早上博多拎車,下午去別府地獄,住別府

D3: 早上九州動物園,下午行下由布/金鱗湖,住由布

D4: 高千穗>阿蘇火山/草千里 睇日落> 住阿蘇

D5: 熊本 > 住黑川 (爬文好多人都話熊本唔洗玩一日,想調理/加行程,各位有冇建議?主要想去黑川住温泉旅館,如果D4住黑川in stead of 住阿蘇會唔會好啲?)

D6: 柳川太宰府 or 糸島 > 瑪利諾/烏恓outlet (兩選一未決定好去邊,邊個值得去多啲?同埋去完景點行outlet會唔會好chur?) ,住福岡

D7: 福岡市區行下飲飲食食,住福岡

D8: 早上還車,1800機返香港

麻煩各位 唔該曬
下星期好似落雨
你第4日用隨意門?

第5晚如果住黑川咁唔好特登去熊本市啦

第6日去柳川會順路啲,去糸島唔順路,Outlet都係鳥栖順路啲

第7日有車可以去糸島,否則留福岡市內就不如第7日還車唔好嘥多一日租車錢
我見好多都話照去問
好多時都可以排下,不過要一個鐘交台
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞