九州討論區 9

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
你邊個courses
Thx!!另外想問sunqpass包唔包埋別府個龜之井巴士?定要再買龜之井巴士pass?
地鐵站d機可以1000yen直接買張不記名卡
500儲值額+500按金
其他地方既交通卡(suica/iccoca)可以通用
北九州the outlets okay
但個場大到癲
怕熱想舒服行可以直接殺入隔離aeon mall
我食天神間一藤
醬油湯底好食好好feel
QR code落單唔洗口啞啞
見仲有一人餐食
如果你用北九pass就搭Sonic去博多轉新幹線啦
計埋轉車快橫斷特急成粒鐘
橫斷特急真係去阿蘇先搭

豐肥本線其實本身都密
如果你係阿蘇/宮地站返熊本其實橫斷特急10分鐘
唐仔市場真係去食個早餐算
未食過河豚叫做可以平平地感受下
壽司魚生係切得厚但唔算特別抵食
Thank you 咁我行呢個
多謝巴打,真係一言驚醒 之前完全無諗過可以返博多先 快半個鐘到

不過岩先收到北九州JR客服回覆,話26號九州橫斷特急84號停運,“阿蘇男孩!”運行。
但就不提供車廂乘務員的車內服務;2號車的座位將作為自由席使用;1號、4號車(普通指定席、全景座位)和3號車(白色小黑座位)為指定發售車廂。
※在JR KYUSHU RAIL PASS Online Booking系統上可以預約的座位只有1號車和4號車的普通指定席。全景座位以及白色小黑座位無法預約。

雖然唔係有服務嘅阿蘇Boy,不過有得搭特色車就即管搭下
白痴問題:佢去熊本方向嘅時候掉轉開,四號卡變車頭,啲座位會唔會轉返啱方向?搭成三個半鐘有啲驚
之前去 食過海膽勁伏,真係唔明點解咁多日本人去
OK,飫肥主要都係行城下町,好快行完
原來要等咁耐我仲以為一去就有得坐
我18號去,plan左朝早坐完直昇機先再坐巴士上山睇火山口
唔係去動物園嗰個飛機場,去另一個
我都係,17號到埗唯有直接過熊本先
普通座位會,全景座位唔會
tabelog都有3.5分
可能日本人反而無咁care質素,平夾大份就得?
要早去,睇多幾間,唔好有期望當食壽司郎
唐戶市場唔係一間餐廳,係好多檔口各自賣,至少我食過既海膽都冇伏到
夾公仔新手可以揀去博多運河城4樓同B1層Bandai
兩間都好易夾但只開到9點
小倉Aruaru city多動漫野睇而且都易出
北九州the outlets嗰間直頭係派貨咁濟

天神taito/GIGO同博多巴士總站間namco唔知係咪遊客多
Set到d夾勁鬆勁難玩

今轉去夾左半喼公仔
唔知係間間唔同定點
上次食過兩間既海膽,爭好遠
但係如果早去又揀正間好,我覺得係高質既
不過多人排都唔一定好,唔掂果間海膽我係排最多人果間買
日本所有特急lv以上既車(由布院之森/Sonic/新幹線 etc.)喺走廊都有個腳踏轉嗰排櫈既方向
即係如果4人去其實可以自製包箱
唐戶果堆賣壽司其實叫做 活きいき馬関街
https://tabelog.com/yamaguchi/A3502/A350201/35000430/
有fd平時唔太鍾意食壽司,但係覺得成個trip最好食果餐係唐戶市場
我估可能真係唔同檔既水準浮動太大
我同個fd都係10點去到(啱啱開檔)
拖羅/大蝦/帶子/蛋/腐皮/三文魚子係真係ok
海膽就一般野
揀嗰陣d阿姐會推介你揀邊種
而佢推介嗰d又真係好食過自己揀嗰d

早兩晚喺別府一泊二食試過河豚
食唔出同貴野有乜分別
我見啲檔300円一件
其實幾貴
唐戶市場個價錢唔平架
行個圈都唔見二三千yen
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞