九州討論區 9

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
有無人16/6 or 17/6 去坐直昇機?
小妹一個人唔想俾double 價錢坐

可以加個TG 傾傾:JW7234
主要火山口,3分鐘個course都夠晒
我睇幾個youtuber都直接walkin 唔洗等 但我問身邊去過既朋友,都係要等可能星期六日
plan 咗6日5晚去鹿兒島+南宮崎全自駕 最chur 都係一日揸3個鐘左右
應該八點就出發,主要係同兩大長老去怕行程太chur
以為去過一次鹿兒島,覺得景點好散
打算熊本玩三四日
霧島兩日
宮崎三日
最尾一日1200pm機走
你會各三日咁分定係點?

宮崎雖然住就住兩晚(一晚日南 一晚宮崎市) 實際玩都係一日半左右 如果多兩日應該會上埋日向 高千穗嗰面玩
直升機好似淨係開五六日一
同埋天氣差能見度低唔會飛
如果5日4夜 買北九州3日劵 住博多
玩熊本 由布院 長崎 三個地方都即日來回會唔會好chur
Klook買定PASS定即場買會唔洗排咁耐隊?thanks
你預左日日都搭三四個鐘車來回
其實冇話唔得既

網上買左pass去到換都要排隊
Chur唔Chur睇你有幾深度遊,由布院同長崎你預來回搭4個鐘車,早出發其實夠時間行
Klook買,官網買定即場買都係排同一條隊,你冇得避
但預先買定就記住一定要帶過數嗰張信用卡,冇帶冇得攞
預每個景點留幾耐
咁樣會唔會好急成個trip
唔係話動物園嗰個3分鐘冇得去火山口咩
我反而無食過個兩間
蝦鹽味拉麵 潮風
https://maps.app.goo.gl/yrKZN6pZxUPDYAxo8?g_st=ic

呢間我覺得幾好 啱飲完酒夜晚食 又開得夜
睇下咩景點啦 有野行嘅(公園/神社嗰啲)都會慢慢行 不過呢啲地方好多景點都係啲打卡位(講緊係路邊有個觀景台咁上下) 一般唔會停好耐 自駕嘅話 一日跑幾個呢啲小景點+1-2個大景點都唔會好chur
唔該晒 如果到時chur可能只玩熊本 由布院就算 其他日子留福岡慢遊

原來都係同一條隊 咁我即場買算 thx
我之前特登早起揸過去食早餐 去完覺得後悔
以前去過未搬嘅築地同其他地方市場 覺得啲魚生都好好食
令我對唐戶市場都抱有同樣期望
唔係話佢伏 只係啲野唔係話特別好食
好,等我plan下先,以前去過一次一日一兩個景點都好多可能果時無揸車就覺好大好散啲景點
sor 我以為講緊草千里附近個間
係咪因為打風影響?
想問下夾公仔係咪拎現金去果度唱錢玩㗎?
動物園離火山口有段距離
3分鐘(記住係來回) 應該飛到過去就要回程

草千里果個近火山口好多
但唔係每日有得飛
請教下大家
仔仔帶媽媽自駕遊

豪斯登堡vs系島 兩個只能揀一個(大家會推介去邊個呢)

另外,有冇近排去過福岡既講講天氣衣著
著短褲🩳著長褲👖邊種較為合適呢
女士洗唔洗帶件薄風褸呢
麻煩晒🙏🏻🙏🏻🙏🏻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞