九州討論區 9

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
我直接counter 約咋 Btw, 你係打算坐邊間?

我本身打算坐卡德利動物園入面個架直升機, 順手睇熊同阿笨與阿占隻猩猩, 但去到門口話直升機要排3粒鐘

講真...個動物園咁細, 邊hea 到咁耐 最後直接渣車上草千里, 行左個圈食下野打完卡就去左counter問

間直升機公司係草千里去阿蘇山上廣場既中間 你Google map 搵 Mount Aso Helicopter Ride 睇下附近有無巴士站
博多附近有無類似築地果種魚市場可以鳩行
冇話唔得,始終你自己行程,你唔介意咁癲就冇問題
上個Post已經講過有演唱會
我本身預留2個鐘,但1個鐘就行晒所以提早走
你可以斬開住博多,例如:

第一日落機住博多

第二日Check out執輕便行李去由布院

第三日返博多住返同一間酒店

第四日長崎即日來回住博多(但要起身出發)

第五日Check out執輕便行李去阿蘇,住阿蘇或熊本

第六日行完熊本返博多又住返同一間酒店直到第九日離開
最出名都係唐戶市場,但唔知算唔算博多附近
又或者呢個都應該似

福岡中央卸売鮮魚市場
+81 92-711-6412
https://maps.app.goo.gl/DgqAZ2MnVUACA5bo8?g_st=ic
唔該哂,我再研究下

但長崎一日內會唔會好趕?
睇情況可能其實唔去由布院
同埋想睇下有冇其他溫泉區,除左由布院同別府
如果你剩係想去嗰兩個地方,長崎一日去得哂
搭頭/第二班車,朝早原爆紀念館,下晝軍艦島
但軍艦島就要好早訂定,間間都好爆

西九州新幹線沿線仲有武雄溫泉同嬉野溫泉
飫肥兩個鐘ok嗎
我唔去動物園果個,去另一個,我諗住一去到就搭左直昇機先,之後先慢慢行個山
我都係因為咁,特登改行程個幾日stay熊本
可惜,我18/6會返博多🥲
我睇片可以坐3個人

但想請問柳川+太宰府一日得唔得呢?會唔會太趕?
兩邊好似都算多野睇?
thx

早知改行程
我見好多人都咁plan
去鳥栖outlet係咪都係建議由福岡搭巴士去?
如果我想由津久見海豚島call的士返津久見站 (因為巴士時間完全唔啱),
請問大家有冇咩apps/方法可以call的士,
我試左幾個apps例如taxi go,都要日本電話先註冊到。
小弟想問下我落機第一日去別府住一晚,第二晚會返福岡,咁有無咩方法第二日既日頭去哂咁多個地獄溫泉而唔駛拖行李呢?
行李擺酒店(通常免費)/ 放車站locker(收費)
擺行李喺車站或酒店
行晒溫泉再拎返博多?
定你想直情唔帶喼去別府?
不過你落機如果專登去福岡酒店放行李
再去別府
倒不如直接拖喼去別府啦
Ching有冇得搭單一齊搭我應該就到13號去坐 Tg: hungggggggggg
鹿兒島食拉麵
除左小金太、豚とろ 本店 仲有冇邊間推薦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞