九州討論區 9

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
8月同老豆老母去,主要自駕,求意見
Day 1 19:30落機 -> 住博多
Day 2 博多取車 -> 糸島-> 豪斯登堡(想15:00後先入場) -> 住長崎
Day 3 軍艦島->大浦天主堂->原爆資料館->平和公園->住長崎
Day 4 阿蘇 草千里 -> 住阿蘇
Day 5 阿蘇-> 高千穗 -> 住熊本
Day 6 熊本城 -> 鳥栖outlet -> 還車 -> ?? -> 住博多
Day 7 ?? -> 海之中道 -> ?? -> 住博多
Day 8 12:55機
你15:00後先去豪斯登堡但住長崎?同埋你由長崎揸去阿蘇?
鳥栖其實多唔多野行?
Day 4 不如去熊本先,順路啲

長崎去熊本已經要揸兩個幾三個鐘,仲未計要去公路休息站hea去下toilet

而熊本上阿蘇草千里揸車約一個鐘,唔塞車嘅話
多謝意見,豪斯登堡再諗睇下早d去,
Day 4先stay熊本
thanks
Day 4 stay熊本先
Marinoa好唔好行?
綜合以上都係話JR pass喺博多換會排到仆街

機場換係咪仲大穫
機場唔可以換
機場冇
得幾個大站
機場冇得換
早幾日 平日 7點幾夜晚去 排一陣好快
博多附近有冇omakase 推薦?
只有九州各大城市JR站先有

自己有考慮過為咗唔排隊,而直接open jaw 飛熊本/長崎
又或者由福岡機場搭巴去佐賀站
不過可能預好時間去博多買仲簡單
唔好第一日落機就搭長途車就得

第二日先開Pass就可以睇下邊個時間冇咁多人去換Pass
坐海幸山幸/鵜戸神宮/サンメッセ 日南

如果呢3個option一定要揀一個黎cut應該揀cut邊個?

如果全部都要既就無得係退潮果時去青島,只能夠係漲潮果時去

有無去過既巴絲可以幫幫手揀
我最後為左海幸山幸放棄左鵜戸神宮同埋サンメッセ日南
海幸山幸靚過由布院之森好多
後者可以搵多次機會去,但觀光列車有得搭就一定要搭左先
所以我好佩服d遊記可以一次過去曬日南同飫肥

我plan足成個下晝望住個時刻表左調右調都調唔掂
我喺預約個版睇月底26號班九州橫斷由別府去熊本,但係噤極都係出呢個error,已經幾日都係咁

但係我睇同日其他車又無事喎,有冇巴打遇過咁嘅情況
其實理論上可以,只不過我去左其他景點
宮崎日南最好有兩日啦,會鬆好多
橫斷特急唔洗book定啦,根本無人搭
其實都係個個問題 巴士cut左車
我望番自己遊記 鵜戸 2:00左右原本班車我見好似唔見左

潮漲潮退就都係要睇番你個日係幾點 基本上未買機票就要plan定
最好plan到 8-10點或者下午4-5點左右潮退嘅日子去 咁會就到海幸山幸時間

不過其實你沿途坐巴士望係岸邊其實都會見到類似洗衣板突起個種紋理
所以我自己反而覺得青島潮退未必係咁重要 我自己會去去潮漲嘅青島神社+其他
再講青島潮退要補番其實都唔難(最近宮崎市)
鵜戸神宮 サンメッセ 日南要補番就一定係要坐一個幾鐘車先去到
鵜戸神宮同サンメッセ 日南呢兩個地點用腳行係咪唔太可能?
可唔可以po你去宮崎果兩日參考下
真係唔太可能,一嚟唔算近二嚟啲路都好出卡啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞