九州討論區 9

1001 回覆
10 Like 2 Dislike

直接搭Sonic 直入博多,唔洗小倉轉
用九州Pass唔洗補錢
小倉去博多程新幹線張九州Pass唔包,要俾全費
自由席既話都要補2160yen,唔划算
搭Sonic直落博多既話揸Pass就全程唔駛補錢
十分認同,完全係搵笨柒,啲海膽苦的
大拖羅係平,但無乜味
炸蝦,啲粉多過隻蝦
燒魷魚,得燒汁味,魷魚無味
燒扇貝叫做唔錯
以上全部係喺唔同檔口買,你話全部都同一檔就話,無理由咁唔好彩揀中嗰幾檔都係伏掛,我相信成個市場都係搵遊客笨的
反而有一檔賣乾貨小食都唔錯,乾魷魚絲同埋帶子裙邊都符合預期
好彩問下先 慳返一個鐘搭車時間 唔該曬2位巴打
明白因為來回劃票全家會比較貴,我宜家打算朝早坐由布號7點45果班,回程先坐由布之森
我啱啱買咗jr pass, 我見大家話由布唔洗浪費錢網上劃位,咁我係咪應該一到埗就去counter現場劃位?
如果冇曬由布指定席,我洗唔洗7點去排自由席?定係有pass就直接上車坐自由席就得?
麻煩曬大家
如果指定席Quota未用盡,落地劃左先會好啲
因為你全家幾個人,怕自由席會坐唔到一齊

排自由席又唔駛咁早,15分鐘前都應該搵陣

補完錢小倉轉新幹線都係隨時同博多轉嘅上返同一班新幹線落熊本
真係唔好on9補錢係小倉轉新幹線
清楚曬唔該曬你
7點45嗰班好少爆指定席(太早),9:17 同10:11 最易爆
但記得搭由布要食野飲野嘅要自己車站買拎上車,由布車上冇野飲野食賣
疫情前試過九州跨年
其實都係1月1號會多舖頭唔開
你可以上網搵下有啲連鎖既有開,可以訂埋位
果日預食個飯周街hea下就算
冇乜好做
真 唔好預好似香港咁
收到
淨係1號唔開?至驚係連放幾日乜都冇得玩
如果hea一日都仲接受到嘅
小倉轉車唔係上Sakura或者Mizuho都唔好轉
搭其他去到博多又要轉多次,不如舒服啲搭番特急
就算係Sakura同Mizuho都唔好小倉轉
7月尾飛鹿兒島 玩8日
但落機去鹿兒島住一晚先
第二朝搭船去種子島租車睇宇宙中心
住一晚種子島,第二日玩啲水上活動,下午搭JAL返鹿兒島機場

落機先開始真正6日5夜自駕
會去人吉玩球磨川激流、熊本、高千穗、日向、宮崎青島玩滑浪

利申:幾年前去過鹿兒島,嗰次去指宿、櫻島、霧島、日南、宮崎
有乜問題
九州Pass唔包
之前開關去左人吉,當時旅遊業可能未回復正常乜都唔開,冬季又無激流玩 睇秒速種子島都可以滑浪
我仲以為你講緊轉車冇咁方便
就算拎全國Pass都搭唔到Mizuho只能轉Sakura,所以最好都係博多轉
睇鋪頭啦 29開始到2號3號放假唔開都唔出奇
呢dサービス工 返足成年就係得呢幾日放假
如果你有好想去既店就睇定佢會唔會休囉
景點都係
不過日本好似主要係休1月1
冇韓國果啲休成個星期咁癲
我冇去柳川
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞