九州討論區 9

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
鳥栖同埋北九洲outlet 邊個會好啲
偏向想搵日本品牌
內容就好豐富,但係無興趣再豐富都無用
睇自己有無興趣啦
九州JR PASS 最近係咪改左當日只可劃明天飛(指定席)?

如果係咁咪要分幾次去綠色窗口?

有無剛去完既巴打確認一下,謝謝
只係博多站規定只可以劃Pass使用限期內其中一日既指定席,上網用1000yen訂左既冇影響
暫時其他站都可以任劃
一係你換完Pass走去出面售票機入番張Pass劃位
1.想問各位去九州用邊張上網sim卡好,有無推介?

之前爬文見有d去到用唔到,又見有d龜速,又有d話買了過期卡,呢排d卡好似好多伏...

2.之前去過東京大阪分別買過2張西瓜卡(綠色和湖水藍),呢2張在九州可用嗎?

3.假設我唔係在旅程day1去豪斯登堡,我去到九州先劃位可行嗎? 定還是要好似由布院之森咁出發前留位先搭到?

參考下
[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (16)
https://lih.kg/3352178
2. 得,你不如擔心JR以外既交通未必用到IC Card好過
3. 理論上唔駛,就算冇指定席都可以排自由席
人地個行程咁hea 就一句自駕啦車埋來當然係負皮

等唔到巴士火車係你廢姐,唔代表人地做唔到
我去日田九重夢由布院都唔洗自駕,搞得掂
好方法,唔該晒
一言驚醒洛克人

去aeon mall要搭巴士,希望張ic卡得啦
近排比較多遊客 建議就算搭特急由布都唔好博自由席見啲韓仔冇位企足兩粒幾鐘
咁我要早一日劃定位嗎?
定當日提早搞都得?
想問下酒店方面會唔會有solo trip推介
會去福岡落地 會去長崎 熊本 大分 北九州 福岡走
咁嘅情況會唔會分散喺每個城市book酒店
定係全部book 博多之後即日來回
得閒就早一日啦 反正用機都好快
熊本同北九州可以博多即日來回
但其他搭車時間比較耐,係當地住會慳啲時間
綠色suica得
前排去完,真卡或者apple wallet版都用到,上車拍完,落車再拍就自動扣錢
淺藍icoca就未試過
夏天金鱗湖係唔會有霧
1個人就咪住Airbnb,想平就Hostel想舒服就酒店,兩樣都方便過同好過住Airbnb
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞