九州討論區 9

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
1. 可以,拎嗰陣同佢講1/7生效
但唔建議咁早拎,唔見左係當total lost 不設補領

2. 可以,但只限KRP online booking預拎嘅飛,SL人吉要佢會叫你自己去指定席售票機拎
唔該晒師兄
thx a lot
今日執雞book到7月8號 SL 熊本to鳥栖 但我酒店book博多 依加諗緊行程點plan
唔洗搬,博多站搭新幹線落熊本都係半個鐘
我嗰陣係搭9:53嗰班Mizuho 603落熊本再上SL人吉返烏栖
mark低先
我朝早0900連30秒都未夠衝入去都冇哂位

但我見佢回程有位,鳥栖返熊本
我上網睇就SL人吉係來往熊本至人吉
咁其實係由人吉站定鳥栖站
回程點解冇人搭既
因為下午個班係柴油車頭(DL)拉郁部車唔係蒸氣火車頭(SL)係假SL
2020年去人吉段鐵路爛左 未整番 所以去唔到人吉改左去鳥栖
咁仆街既
架車繼續寫SL人吉但實際上係DL人吉
宮網有大大隻字寫住 唔信你上去望下
但去鳥栖條路線係咪無咩景睇?
其實官網有寫既
https://www.jrkyushu.co.jp/chinese/train/sl.html

SL人吉火車頭向鳥栖,所以係蒸氣火車頭驅動
但回程架火車頭冇得倒後行,所以要係車尾拖頭拉車
影相既話冇乜分別,但就冇得聽蒸氣Boom Boom聲姐
我冇去過依個網,一路淨係focus預約個網到

咁我如果想朝早係熊本站到入唔入到去同個蒸氣車頭影相架?

因為係咁

同埋有機會會有人重覆booking而取消,隔離鐵膠post 有巴打成功執雞

而家SL人吉係行熊本<->鳥栖,人吉早兩年暴雨沖爛哂火車路軌,睇少d 台狗post
大把人都係去月台同佢影相
佢停6號月台,開車前10分鐘會駛入月台
一定唔夠去人吉吸引
好,唔該各位
我睇下有冇機會執雞先
下星期出發,定好以下行程,大家比下意見

Day 1: 傍晚到福岡,落機直接由博多站去熊本。
(JR 5 day pass)

Day 2: 熊本去阿蘇(JR 5day pass)
坐直昇機+去埋草千里
夜晚返出博多

Day 3: 熊本市內行下食下 (熊本電車day pass)
夜晚返出博多(JR 5day pass)

Day 4: 博多去由布院 (JR 5day pass)
夜晚住由布院溫泉酒店

Day 5: 由布院行下再過別府睇幾個地獄,返博多(會唔會趕?)
(JR 5day pass)

Day 6: 博多/天神 行下食下

Day 7: 中午機回港

爬咗好多文,day2直昇機係星期日,可以去另一個直昇機場(唔係動物園嗰個)坐,預咗要排,唔夠時間就唔去草千里.

大家覺得行程ok嗎?
day2阿蘇返博多,day3又去多次熊本?
係咪copy多左咋
Day3未必玩到夜晚,市內除左熊本城之外都冇乜景點,可能蝕埋張pass
Day5如果剩係海地獄嗰邊都ok,回程搭翻Sonic
Day 2 出返熊本先啱
Day 3 行完熊本就返出博多啦
Day 3唔洗買Pass,用IC Card逐程搭就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞