九州討論區 9

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
以為全日
一定好浪漫

有無人16-17/6 會去阿蘇火山?
我想搭直升機去睇火山口,但如果去到得我一個人,無人陪我既話,好似要俾double 價錢
請問如果主要遊北九州 ,只買巴士pass係咪已經夠做?
請問我呢個行程只係買巴士pass 夠唔夠做

Day 1
日本機場換1日地鐵pass
去天神check in
附近行下
9:30地鐵去博多燒肉

Day 2 SunQ巴士天神來回由布院

Day 3 太宰府柳川西鐵套票(即場西鐵站買)

Day 4 SunQ巴士直去唐戶市場
唐戶搭船返門司港 Bus去小倉
小倉巴士來回天神
天神/小倉

Day 5 SunQ巴士
去佐世保(搭船去九十九島海洋館)或者長崎

Day 6 天神西鐵去新宮轉巴士再轉船去相島(貓島)

Day 7
大濠公園附近一條街
福岡塔
4點前去機場🚕

全部都係住博多)
先睇行程再決定用唔用Pass或用咩Pass
呢個行程我會建議用3日北九州Pass搭JR多過搭巴士,除非你唔搭得火車或者一定要搭巴士,另外地鐵Pass都有啲多餘
有冇人食過いその商店
book唔到肉いち,想食炭火燒肉,福岡市內嘅有冇推介(毒撚都入到)?筆直6000羊內
Sunq北九州係連續3日,唔係任揀3日喎
呢個行程似啱JR > 巴士
除非你去咩高千穗、由布院(別府去由布院會快過JR),否則唔建議
另外,樓下有人講咗係連續3日instead任揀
任揀呢幾年已經無咗
最後,真係要每日住博多?博多暫時嚟講係我咁多個city住過最貴又最唔好住
想問大家訂左由布院之森指定席去拎飛 張信用卡淨係出示就得定係會碌架? 我見佢拎飛話一定要出示原本張卡先得
但我用黎訂既信用卡以為唔見左所以報失cut左張左卡轉左number 但後尾搵返舊卡了
如果淨係出示咁我直接帶張舊卡去算了 但如果要碌既話我就要用新卡搞過晒啲野
係要碌張卡去讀card number
張卡冇效都冇問題
其實搭Jr都得 搭巴士唔係仲耐咗咩
Day2去由布院唔建議即日來回 因為其實搭車都曬咗好多時間 如果你唔浸溫泉去其他地方仲好
可能佢鐘意住比較繁榮既地方或者唔想搬行李 博多附近都多野食呀
唔該晒ching
咁就好了 唔需要再訂過晒
因為我原本打算舊card refund再訂 佢又話refund fail 又要email俾佢地CS
好難睇,因為係車站時間表所以好難去搵個別班次

用乘換案內,入出發/到達車站去check會易D
https://www.jorudan.co.jp
For 北九洲jr pass,因為北九洲jr pass淨係包到大分,
如果我搭特急由博多到津久見,

我可唔可以上車前就買定大分到津久見嘅車飛?
又或者可唔可以落車補錢?
定係我一定要大分落一落車再買大分到津久見嘅車飛?
有冇ching識得呢個情況,唔該晒!
兩樣都得
肉いち 食完 有d 鹹
叫咗個2-3 人set
鹽幾鹹吓
醬油幾好
因為平時咩都唔落

但d 肉幾好食
如果夜d 去,可能冇book 等一陣有位可能有得入
有冇師兄5/6坐頭班uo去鹿兒島留名想睇到時live入境同出市區情況
做左少少資料搜集
可唔可以比啲意見thanks巴打絲打

8月去福岡7日
下午3點落機 預4點出到機場
Day1
酒店擺低野出發
櫛田神社、博多運河城、lalaport
食野選擇:肉いち、多牛、中洲屋台
住博多

Day2
柳川+太宰府
星巴克
太宰府天滿宮
九州國立博物館
食野選擇:一蘭拉麵、暖暮拉麵、梅枝餅
住博多

Day3
由布院
湯之坪街道
金鱗湖
食野選擇:豐後牛、牛釜飯
住由布院

Day4
朝早睇有霧版金鱗湖
出發去熊本
水前寺、熊本城、商店街
食野選擇:赤牛dining yokayoka、勝烈亭豬扒
住熊本

Day5
阿蘇火山
草千里
住熊本

Day6
豪斯登堡
住豪斯登堡

Day7
豪斯登堡
中午返福岡機場
小弟暑假想去十日九州,係福岡落福岡走,搵曬所有景點之後發現我大部分想去嘅地方都係曬福岡、熊本、鹿兒島。想問下有冇人會咁玩?因為見好多人都會南北分開去,唔知咁樣會唔會好奇怪
其實冇問題,一條九州新幹線就玩齊晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞