九州討論區 9

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
都想知
大家覺得北九州市值唔值得 stay 1 日?
小倉+門司
勉強一日
想問有冇人用auto reserve book 餐廳??
Stay 定 玩?
同老婆兩個人11月去九州16日 求意見

DAY1 - 14:25 land, 博多check in, city/商場+市內遊
DAY2 - 朝早太宰府, 下午柳川, 住博多
DAY3 - 小倉城, 北九州OUTLET, 住博多

DAY4 - 拎車, 糸島LUNCH, 玩完返PAYPAY DOME晚飯, 福岡塔, 住博多
DAY5 - 九州動物園, 去別府, 市內遊, 住別府
DAY6 - 別府地獄, 由布院, 住黑川溫泉
DAY7 - 阿蘇, 住高千穂峡
DAY8 - 馬背&十字海, 住宮崎
DAY 9 - 青島神社,青島鬼之洗濩板, 鵜戸神宮 & 日南太陽花園 , 住鹿兒島
DAY10 - 鶴丸城跡, 城山公園, 海景禦膳lunch, 住鹿兒島
DAY11 - 去熊本, 熊本城, 市內遊, 住熊本
DAY12 - 去佐賀, 幸樂窯, 鳥栖OUTLET, 有田Gallery Arita, 食完飯禦船山樂園睇紅葉(如果有)
DAY13 - 祐徳稲荷神社, 大魚神社の海中鳥居, 住海上館
DAY14 (未PLAN) - 軍艦島? 稲佐山山頂展望台夜景, 住長崎
DAY15 (未PLAN) - 住博多
DAY 16 - 飛

自駕, 頭幾日應該可以公交? 照上面行程如果由DAY4拎車最化算?
淨係book左機票, 行程彈性, 有無邊日太趕? 有無唔順路? DAY14&15 有咩好做? 求屌醒, 謝
Stay 加玩
第一樣建議就係你將Day 5改成Day 2拎車出發,由長崎返博多先經糸島,同埋將Outlet擺到返咗博多先去,免得你半車戰利品揸足1個九州

第二係Day 10可以去埋櫻島,搵個半晝應該行得晒

第三係Day 12行程會趕,女人去Outlet分分鐘已經用你半日

第四係長崎當然要加平和公園同原爆館

最後就係返到博多你還咗車就可以實行返你原本Day 2 Day 3既行程
暫時覺得無需要, 11月應該未有雪掛
多謝, 再研究下
我諗住一日 門司港 + 北九州 outlet

你如果加埋小倉,咁應該實得啦
唔該晒,ching
有無人知17-19/6福岡咩日子?d 酒店貴到痴線。
有人開演唱會
邊個咁威威?🙈
依家睇每晚講緊2000-4000一晚,痴線
想問去程訂了由布院之森先去日田玩幾個鐘,咁再由日田去由布院的話,仲係咪得由布院之森呢個選擇?

意思上如果日田去由布院呢程,可以唔搭《由布院之森》改搭普通或特急過去嗎?

我對列車種類認識不多,請大家解答,謝謝。
仲有特急由布,但搭普通火車車程都係差20分鐘左右
日田去由布院唔一定要搭由布院之森,可以上特急由布或者開往大分嘅普通列車

但班次唔多要睇時間表夾時間搭車
http://www.jrkyushu-timetable.jp/cgi-bin/sp/sp-tt_dep.cgi/2879201/
住遠啲
我search過遠d既都係貴
依家可能要調行程,個幾日去熊本玩
六 Day 1 1050 香港 -> 1515 福岡機場 -> 博多祇園酒店 中州屋台晚餐(?)
日 Day 2 博多祇園 -> 能古島/海之中道 + 福岡城大濠公園-> 博多祇園

一 Day 3 博多祇園 -> 熊本城 -> 水前寺 -> 熊本
二 Day 4 熊本 -> 阿蘇 火山 草千里 -> 熊本

三 Day 5 熊本 -> (佐賀城 -> 吉野里 or 長崎 半日遊) -> 博多 -> 小倉
四 Day 6 小倉 -> 旦過市場 -> 小倉城 -> 北九州outlet -> 小倉

五 Day 7 小倉 -> 門司 -> 博多
六 Day 8 博多 -> 機場

想問各位咁嘅行程會唔會有好大問題?
會帶父母一齊行同驚落雨
所以唔想太chur

依家就咁睇係day5嗰日未太肯定到有咩好行
唔介意搬多次酒店可以Day 4 熊本 阿蘇之後去埋別府,咁Day 5就玩別府後去小倉,又順路又唔Chur
原本有諗過
但廢事拎埋行李上去阿蘇再去別府
同埋依家已經訂咗酒店
btw一至五係會用北九州Jr pass
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞