JPEX 騙局 - 騙徒不停哄你入金及質押JPC

552 回覆
338 Like 7 Dislike
你呢個問題可以解答到你的

首先,如果一個平台繼續唔打散係香港開營運點,即係完全境外營運,佢接受香港人基本上證監吹佢唔賬,佢做唔做KYC都冇分別的

但只不過JPEX呢個雞棚假平台,係幾個月前高調話自己會申請牌照
咁大家就拎條法例出黎睇究竟有咩做得,有咩唔玩得
即係收息,期貨合約,平台幣,空投等等

係討論中,發覺JPEX根本冇可能一邊申請從良申請牌照,一邊提供上述項目,但佢係法例生效生,不停加強推活動叫人去質押,令人懷疑其背後目的係CAP 水

加上JPEX的資產地址,被踢爆資金嚴重不足以償付客戶資產,而家條數好恐佈,大概只有cover到4%左右
https://tronscan.org/#/address/TPcXicLEuFtwVV6viLXET9khadXa87XXMV/transfers

呢個地址就係JPEX出金比客用既地址
你睇返上幾個留言,清楚列出曬JPEX假平台堆地址出黎
我明巴打意思 我同意呢隻野係雞棚 但我意思係係牌照監管層面上 其實奈佢咩何? 的確係有法例 但具體點規管? 再延申一下 世界各地政府可以點監管到啲人買賣cypto ? 所以我懷疑政府監管發牌既有效性
呀叔
當然...網絡宣傳你係吹佢唔賬的,大把境外平台都係管唔到
但係JPEX吸金個來源好大部份係來自佢堆衛星OTC
果堆舖全部有實體舖

雖然OTC沒有KEEP客戶資產唔屬受監管
但係JPEX旗下既OTC全部都近乎SALES咁引導你去用JPEX同質押JPC

係發牌後,你仲敢唔敢咁係門市高調係度公開宣傳一個境外平台
一旦吸金條資金鏈一斷...個雞棚就可以等收皮
所以佢地呢排大力咁係東南亞宣傳佢地個雞棚
明巴打意思
所以呢個規管會有效打擊佢資金鏈 從而加速佢收皮
想問下OTC係咩?
但明明係crypto 但居然係實體吸金比較多?
otc 即係場外交易, 簡單你當佢係找換店
JPEX呢間上唔到coinmarketcap嘅假平台
配合隻排行#9xxx幾嘅空氣幣JPC
咪要開一堆實體店加上年不停賣廣告去吸納一堆完全唔識咩叫加密貨幣嘅人, 水魚們佢地眼中只有升呀升呀升呀同賺到金....
樓主可唔可以講埋JPEX的海外牌照點申請到?
澳洲加拿大冇監管?
佢出金係咪都要靠呢啲實體店?如果係咁真係收皮
唔係
你可以用佢個假平台射金去其他平台
不過唔好問點解佢收手續費點解貴過其他

你去佢旗下衛星otc出金就會食閪價, 尤其係騙徒東果間東館。

你去其他非jpex系嘅otc出金, 係要等幾個鐘先出到, 唔好問點解, 冇人知
好奇一問咁其他交易所係點樣賺錢?
無質壓就即走 因為人係賺唔到認知唔到嘅錢
到時拎左牌再升左啲 你再返黎都唔遲 大賺少左姐
其實澳洲個牌都幾惡搞
幣安都拉人封艇
絕大部分JPC喺JPEX莊家手
隨時控制市場
幣價可加可減機制
個timeline係咁:

2023年6月1號進入過渡期
所有交易所如果希望繼續營運,需要符合過渡條件

2024年6月1號結束過渡期
所有繼續營運嘅交易所必須完全符合VASP/交易所牌照要求

嚴格嚟講,仲有1年capcapcap
可以參考下 binance最近撤出加拿大
Gate做法應該係清退香港用戶,但唔會執

至於以後點trade
可以睇下之前大陸ban crypto
班人總有方法開到account trade到(我見過人整張外國ID)
大嘅交易所一般唔會同政府作對
有個國家專門派身分證畀人申請crypto account
等睇樓主中 希望6月1號 收皮
唔會6月1號「立即」收皮,只係斷左資金鏈,冇新水魚先會慢慢收皮
用屎眼閱讀?
定又係低級打手呀
點解東記叫止蝕東?
個雞棚都幾大成本,要租豪宅、租西環東館、租廣告牌、搵知名代言人、搵YouTube 打手
要cap 幾多水先圍皮
而家係香港都cap左十幾億港紙啦(而家淨番億幾港紙係官方錢包),租乜租乜請人請代言人,對果十幾億黎講根本好少成本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞