[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(353) 4070係伏卡 ?

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
用緊咩散熱器 ?
8600k 用依個cooler 睇到都覺得熱你平平哋換隻 thermalright ax120 已經會有非常明顯嘅改善,同埋最好加多條16GB RAM 行 Dual channel 會明顯更爽快
用左5-6年,膏都未同佢換過一次,我覺得自己好仆街
咁我遲下去悠二到買隻塔
8600k z370板 可唔可以上40系既卡?
同埋我係咪等於超左頻?
1. 請講低Budget
機 15k

2. 電腦主要用途
剪片 / 執相 / WORKSTATION

3. 個人需求
主要剪片 執相

4. 現在或將會使用mon的類型
大佬們有冇剪片mon可以介紹

細佬完全唔識咁濟 google過剪片最緊要粒u同ram 上網跟第一頁去㩒左張list 希望大家可以幫手睇睇

1 x Intel® Core™ i7-13700KF BOX 聯強行貨
價錢:$3,050

1 x [4月優惠]Gigabyte B760M AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$1,270

1 x [4月優惠]Kingston Fury Renegade 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000 Mhz C32
價錢:$1,399

1 x [4月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,299

1 x [4月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 3070 GAMING OC 8GB GDDR6 LHR (缺貨)
價錢:$3,899

1 x FSP HYDRO PTM PRO Series 1000W 80 Plus Platinum Fully-Modular (缺貨)
價錢:$1,099

1 x Be Quiet PURE BASE 500 FX ARGB Tempered Glass ATX
價錢:$989

1 x [優惠]Phanteks Polar T6 Dual Tower CPU Cooler
價錢:$310

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $13,395
https://www.faroll.com/customize#Mzc1MSw1MDcyLDU1ODUsNjA3OSw2MTQyLDYzMzYsNjM4OCw2NDcx
請問而家係咪好少機箱裝到兩個3.5 HD
諗住砌新機用itx 細d 但又裝唔到兩隻HD
定買個2bay hd 盒算
你睇睇pure base 500dx, pure base 500fx 係咪你要嘅野
另外仲有antec p10c, p20c
好多機箱都裝到1-2隻3.5 hdd
但係你又要itx細箱又要2隻3.5 好矛盾架喎
就係想細得黎又放到2 隻av hd

定買部nas 算, 本身唔想插隻av hd 去部nas 度
用就一定用到,但就可能會變咗CPU bottleneck 但試吓先啦。Turboboost 唔算超頻啦,不過散熱好咗部機就無咁易熱到降頻,所以對性能都會有提升。如果budget 可以而未來又有升級CPU 嘅打算,咁不如再買好啲嘅散熱器,因為依家嘅新i7/i9 發熱量都幾驚人
要幾細先?
matx得唔得?
CPU bottleneck 會對張40系有幾大影響?
UP上13代可以避免bottleneck 發生?
如果唔超頻既話用I5 13600同13600K 係咪一樣效能?
i7 > i5oc 買塊b760 +13700kf + air cooler 好過
想問下最短果張4090 係邊張 我用緊3070 suprim 配香港浸會大學 quiet pure 500dx 我都覺得太大張, 用唔到直立架放, 又唔想為張4090 換機箱
打錯字
500dx 得340放個27AIO排已經得番313
得公板放得落
oh shit
個機箱要加多2把風扇仔
18K得4070TI 窄窄地
呢個budget砌4090都得
要加埋個moon,2k moon用4090會唔會浪費效能?
可以點改
18k 7800x3d 都砌到4080 😂😂😂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞