[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(353) 4070係伏卡 ?

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
新手一問,有獨立卡,核顯唔係可有可無咩?
技嘉卡無伏咩

好耐無砌機 問下
視乎你屋企有冇後備開機卡,同係咪冇咗電腦唔得
有核顯其實最主要都係俾你喺非常唔好彩嘅情況下壞咗顯示卡,都至少仲有備用嘅顯示核心用住部電腦。買F唔好彩壞咗顯示卡除咗等張顯示卡整返好,或者自己有一張後備顯示卡之外嘅話,基本上部電腦都唔使用。

同埋有時電腦都有機會出現啲問題冇嘢睇,有核顯嘅話都可以方便掹咗顯示卡去做Troubleshooting 。例如另外一種唔好彩就係壞咗CPU PCI-E Root Complex,呢個情況下,就算你有後備顯示卡插咗喺CPU拉出嚟嘅PCI-E都係冇用。
學到嘢
diskpart
select disk 1
Clean

都唔得?
新手想問買廠機邊部好?
筆直3500,唔打機只文書,得閒睇下youtube~
唔該哂各位大佬
清到嘅話咁你都要劃返個partition比佢
I9+4090
都行唔順4K total war
想問下我條list有冇問題
主要攞嚟上網 得閒打下機咁
用緊4k144 mon
display遲啲會上4070
筆直around 5k

1 x Intel® Core™ i5-13600K BOX 聯強行貨
價錢:$2,420

1 x ASUS PRIME B760M-A WIFI DDR4 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$1,120

1 x [4月消費券優惠]ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$599

1 x [4月消費券優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$640

1 x [優惠]Phanteks Polar T6 Dual Tower CPU Cooler
價錢:$310

總計: $5,089
唔該晒
條list ok

好難想像4070但係妄想推4k144
根本4k144出左咁多年去到3090/4090先叫做勉強夠推
之前買落根本呃錢
唔該晒
隻mon主要攞嚟睇戲多
玩開啲game都唔係好食畫質
買ram中過伏,比件二手用過嘅貨我
講緊係悠二定係amazon?
Amazon
Sold by amazon?

是周死貨推薦
同價買到3070ti
到底張新卡有咩存在價值?

雖然我都知火牛好賺
好心ggbyte就唔好再玩火牛住
專心搞返起d底板先
技嘉幾廢都好 我地連登仔一樣會埋單

幫你拉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞