[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(353) 4070係伏卡 ?

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
咩型號
我早排都換完顯示卡上番塊側玻璃無啦啦爆鳩左成地都係,清到人都灰 個箱好地地唔想重砌,最後諗諗下自己上淘佬買左餅PVC防塵網加磁吸貼,剪黎當側板用
邊間鋪咁撚黑
一對2x8GB 3200先$360
二手$200應該買到

你呢d機無乜所謂既
不如睇下有無二手8GB 2666綠條
大約$100就有
如果要買新通常都係2x8GB 3200
但你底板同CPU都上唔到3200
就算開左XMP頂多都係2666

最好係打開機箱確認下有幾多條ram slot同插緊咩ram先
垃圾廠機隨時俾2x4GB咁就肯定係買過對
係我用錯字
先講壞機
慢應該唔關ram事
ram出事通常開唔到機或者藍畫面

最常見原因一係CPU過熱
一係HDD/SSD出事
另外你只係講左開yt慢
會唔會網絡問題或者中毒?
ram郁過之後有無重設XMP?
對ram係2x8GB
你唔係過要2x16GB咩?

唔好玩980pro
是但轉隻KC3000

850W會唔會多左?4090都夠用

又過唔要光但個機箱有RGB你是咪假膠
柴灣
東仕電腦
所以我開部機睇下有幾多條嘈 再買番2條最好?
我有諗過買2手呀, 但驚比人呃, 買完番黎用唔到
想換話個箱, Nzxt h7 flow 得唔得,定又係信仰野,散熱廢?
防塵網散熱應該改善咗,不過會唔會好易甩,樣柒唔柒?
唔會甩,散熱應該好過塊玻璃
我白色箱買番白色PVC,覺得都幾好嘅,上網偷張圖參考
Antec P82 flow
隔離Notebook post無人理
Seems good
磁吸貼要另外買?
好似大部份都包埋 香港唔知邊度有得買,唯有淘
想問插新RAM係咪一定要清CMOS?
睇落重好過玻璃啦,玻璃好睇唔好用
咁啲led 都係冇柒用
玻璃靚咁多
唔係

應該還原返xmp或者類似設成
開機成功後再set返
試過唔還原換

係咁熄機開機
我直接無視咗啲RGB,搞到我有啲想淘塊試下
我都係
係咁卡Pre-POST(ASUS底板橙燈)
由rx480轉做6650xt但開機冇畫面
confirm個mon係認到signal + 入到windows
換返張480就有畫面 會唔會係火牛唔夠力? 用緊3年前嘅550w PCI-E 6+2pin
撚unity+剪片
呢個list有無問題?
NH-D15會唔會頂到裝唔到4條ram?
機箱夠唔夠位擺顯卡?
或者有無其他建議有無伏?
Intel® Core™ i9-13900KS 24 Cores 32 Threads 32M $5280
ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI ATX $4499
GALAX GeForce RTX™ 4070 Ti EX Gamer 12GB GDDR6X $6550
ADATA XPG LANCER RGB 32GB (2 x 16 GB) DDR5 6000 Mhz C40 - Black $1139
ADATA XPG LANCER RGB 32GB (2 x 16 GB) DDR5 6000 Mhz C40 - Black $1139
Thermaltake Toughpower GF3 1200W Gold - TT Premium Edition (PCIE 5.0) $1459
Toshiba DT02ABA200 2TB 5400rpm 64MB 3.5 Inch HDD $369
ADATA LEGEND 710 1TB PCIe Gen3 x4 M.2 2280 SSD $379
Fractal Design DEFINE 7 COMPACT ATX Case - Black Solid $890
Noctua D15 $740
求問
你攞張6650去第二度驗下好過
可能DOA呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞