[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(353) 4070係伏卡 ?

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
唔緊要啦Ching
咁係咪放到幾大就放幾大好d?

我見Arctic Liquid Freezer II 420隻水冷好似出過事,冷卻液同金屬發生化學反應造成塞喉
想砌部新機 外觀至上
諗住等4070 suprim 用12400f行
cpu會唔會太弱
(2k 144hz 吾玩3A
部機尋晚開始一開game就會自己斷電熄機
已經揀左隻DIABLO 2R試都一樣
得返條ram有燈著 風扇就無
要重開總掣先得
有無人知點解?

5600X
16GB RAM
RTX 3050
唔知係唔係隻牛有問題
之前換機無upgrade過 應該用左十年
新手砌機,想問下以下list有冇問題,同埋有D 個人額外需求,可以點改?
1. Budget :
8K~10K
2. 電腦主要用途:
純打機
3. 現在或將會使用mon的類型
雙mon, 解像度1080p, 60Hz, 16:9
4. 個人需求
可接受嘅畫質:中
最低可接受fps:60
希望可以行下3A大作(中畫質就OK)
預計部腦用5年或以上,唔打算upgrade,
無需超頻,對噪音無要求
無牌子信仰,無需華麗嘅RGB光效。
額外要求:
1. 地方問題,個機箱最好40cm左右,
下list個個over左,邊個牌子會有岩既? 定應該改砌細機箱?
個人唔想用機箱太細,因為怕拆出黎清潔好麻煩。
定係有D 細機箱但清潔又好方便?
2. 想total 有3~4 TB 儲存空間。以下邊個choice性價比最高?有冇牌子推薦?
a. 2 TB SSD + 1TB HDD
b. 1TB SSD + 2TB HDD
c. 2TB SSD + 2TB HDD
3. 如果想散熱好D係咪要加多幾隻風扇?
而家部腦可以拆2個舊風扇裝上去(12cm)

1 x Intel® Core™ i5-13400F BOX 聯強行貨
價錢:$1,599

1 x [4月優惠]Gigabyte B760M AORUS ELITE AX DDR4 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$1,249

1 x [4月優惠]ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$599

1 x [4月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,299

1 x [4月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti EAGLE OC 8GB GDDR6X LHR
價錢:$3,399

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x [優惠]Phanteks Polar S5 Single Tower CPU Cooler
價錢:$235

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $9,388
https://www.faroll.com/customize#MzMwNCwzODI0LDM4NTQsNTA3Miw1Mzc0LDYzMzUsNjM5Myw2NTE0
新手想砌部舊機,想問下

火牛: cooler master rs-460-pcar-i3
display card: galax gtx 750 ti

用MATX size機箱放唔放得晒?
前幾日我朋友個朋友要砌機,我畀咗條list佢叫佢去法奧買,點知買到返嚟原來搵咗中央田,3060ti畀人水到貴價3060,無啦啦買貴板,i5-13400 買多個cpu cooler,銀牌牛變銅牌牛,acer mon變aoc,原來大舖都係咁仆街
建議你就俾左
佢想做水魚無人阻到佢
> 個人唔想用機箱太細,因為怕拆出黎清潔好麻煩
matx 還好
> 想total 有3~4 TB 儲存空間。以下邊個choice性價比最高?有冇牌子推薦?
睇需求. 快讀就 SSD 儲存就 HDD. 只有你自己知
> 如果想散熱好D係咪要加多幾隻風扇?
直接買無扇箱 (eg H1M) cheap cheap 地加 arctic P 系列點都好過雜牌/跟機

條 list 有一皮就 $4K 買張 6800XT. 60TI 爆 VRAM 真係玩唔到新 3A. Driver 出事唔好搵我
去接去箱個 product page 睇 compatibility
而家砌緊ITX 想問i5-13500配B660用DDR4-3600行唔行到Gear 1 ?
請問 apc index mismatch係咩問題
同埋如果要重裝WINDOW 請問係咪要裝返所有驅動?
除左顯示卡驅動 CPU既 driver係要點樣裝?
SORRY唔係CPU 係底板既DRIVER要裝邊幾個我用緊TUF GAMING Z690 PLUS 我見到有好多唔同既可以下載
13500都係12代既架構同埋鎖io電壓所以都係未必行到3600,可以嘗試下,imc體質好就ok
咁買3600行唔到再降頻好定用返3200穩陣d ?
CPU
- Intel® Core™ i5-13400F Processor 20MB Cache 6+4 Cores LGA1700 $1570 SALES
$1670
主機板
- ASRock B760M Pro RS/D4 M.ATX $1049
顯示卡
- GALAX GeForce RTX™ 4070 Ti SG 1-Click OC 12GB GDDR6X $6799 SALES
$6999
RAM
- G.Skill Trident Z RGB Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16 (F4-3200C16D-32GTZR) $749 SALES
$1280
火牛
- Antec High Current Gamer GOLD Series 750W 80Plus Gold Fully Modular PSU $849 SALES
$899
SSD
- Kingston KC3000 1TB M.2 NVMe GEN4x4 SSD $670 SALES
$1320
機箱
- ANTEC DF800 FLUX ARGB Tempered Glass ATX Case - White $589 SALES
$610
散熱
- Valkyrie SL125 VALKYRIE ARGB CPU Cooler - White $399 SALES
$449

服務:
上門收機服務 (30日) - $0
產品: $12674
砌機: $80
總額: $12754

岩岩買完個2K144HZ MON,想發揮下佢.
我想多工個時唔LAG, 我打緊隻GAME(ALBION) 會同時開埋DC, TWITCH, 睇YOUTUBE之類, 我仲會整下D GAME片, 多工方面好重要,I5-13400F夠唔夠做? 同埋4070TI會唔會成日開風扇嘈?
最後既最後,如果我CUT budget到8K 用3060TI會唔會一樣做到我上面要既野?
懶,淨係想1click用到唔使試穩唔穩定就3200
有興趣玩下,想試下有無多啲性能提升識bios改下嘢既就3600
追求多工既話用13600kf好好多,個list可以參考下,同樣價錢做到13600kf+ddr5+4070ti,不過我睇咗下你講ALBION呢隻game似乎要求就唔高,3060ti應該都夠做,你想平啲就張卡轉翻$2999最平既3060ti,不過如果你之後都會玩新出既game既話就建議都係keep翻4070ti,而家啲新game越嚟越大食

1 x Intel® Core™ i5-13600KF BOX 聯強行貨
價錢:$2,280

1 x [4月優惠]Gigabyte Z690I AORUS ULTRA LITE DDR5 Mini-ITX (配合Giga 5000E 1TB 減$200)
價錢:$1,099

1 x [4月優惠]ADATA LANCER RGB DDR5 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000 Mhz C40 - White
價錢:$1,120

1 x [法奧喜事優惠]Gigabyte AORUS Gen4 5000E SSD 1TB
價錢:$550

1 x [4月優惠]Gigabyte AORUS Gen4 5000E 配Intel 或 AMD CPU 一同購買 減$100
價錢:-$100

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 4070 Ti EAGLE OC 12GB GDDR6X (可單買或砌機)
價錢:$6,480

1 x [法奧喜事優惠]Gigabyte 4070 Ti 系列 全單砌機減$50
價錢:-$50

1 x [4月限量優惠]ADATA XPG CORE REACTOR 850W 80 Plus Gold Fully-Modular (送12VHPWR線)
價錢:$599

1 x [4月限量優惠]Thermalright Aqua Elite 360 ARGB CPU Liquid Cooler - White + 三把Thermalright TL-C12CW-S 12cm ARGB Case Fan - White Bulk Pack 送 Jonsbo D31 Mesh Micro-ATX - White
價錢:$839

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $12,897
https://www.faroll.com/customize#NjA3NCw2MjE3LDY0MTMsNjQzMCw2NjI5LDY2NDQsNjY2NSw2NjY5LDY2ODM
唔該晒你先,諗緊過去腦場掃貨了
你腦場買既話小心啲,呢個list好多嘢都係得法奧做緊優惠而且比較冷門你預好多鋪頭都會話無貨/做唔到呢個價叫你轉其他parts,好多時候成條list會俾佢地改到七彩跟住中伏,你唔熟既話買之前上嚟問下先費事做水魚
依家又諗緊要搬部機去坐的士就不如直接法奧算,反正唔趕住用,
上一部機N年前信悠二係終端度買都無事,希望唔好出事,睇完硬件台啲po個心離一離
岩岩出左7800X3D/7950X3D既preview
同等價位上會唔會用佢好過intel(剩係打機咁計)
成件事根本58x3D翻版

如果同價位計
同級底板配相同DDR5
7800x3D應該幾屈機
慳電唔熱性能好
攻頂機正常都係7950X好過139k
反而7950X3D睇落唔抵

如果配埋A620供電又頂得住既話78x3D真係無對手

下一代AM5如果性能無20%提升都唔使旨意賣得出
你淨係計極限打機效能就一定係7800x3d好啲既,不過計性價比就都係intel好啲
我係見到效能過左intel但係用電同發熱仲好先諗緊呢個問題
如果AM5可以捱多幾代(起碼3代)
其實今次7800X3D望落都幾抵換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞