[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(353) 4070係伏卡 ?

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
新手第一次砌機嘅話,直接係amazon度訂啲件自己砌是否不明智?係咪應該幫襯返悠二好過
唔會
有咩唔好夾硬黎
Google or 上黎問
唔砌 ITX/分體水都好難出事
幫襯油耳
支持黃店
買邊隻
開咗HDR直接PRINT SCREEN?
90度,整多pack 模組線
想問吓有冇啲直立式機箱類似
https://www.silverstonetek.com/tw/product/info/computer-chassis/ALTAG1M/

可以放得落4090呢啲大display卡?
nzxt h1/ssupd
有無巴打知如果張老母板唔見咗塊I/O冚
又無咗張單,可以點樣配返
試下跟型號問啲舖或者代理代訂
搵下屋企有冇紙皮?
https://hkstore.msi.com/products/raider-ge78-hx-13vh

想比較下
如果依啲料用砌機既話 大約爭幾錢?
唔要mon 17000到
都爭幾遠
仲諗緊等唔等14代cpu好
睇啲網講到爭好遠
13 代都勁到仆街等黎把鬼咩
用緊x370 + 1070ti + 2k闊mon
如果換3060ti或者6650xt變化大唔大?
單計顯示卡勁好多
3060ti/3070係接近2080super
如果CPU用緊3600以上就夠推
我想問 宜家砌機
會唔會有人特登買CMR/SMR 既HDD
宜家一買Cmr好似就上到企業級hdd

雖然多數人係SSD
但我都係想ssd+hdd咁
SSD for window game
HDD for 片
買隻WD purple 4tb 定宜家揀返SMR都冇問題
你覺得多數SSD人只係因為有大容量需求嘅人唔會等砌機先買

放動作片即係會Delete會Overwrite
你接受到用用下得返個位數MB/s係無問題嘅話 可以照用
我就係想買隻碟黎bt 放片 得閒睇
買隻nas級黎bt放片又好似太大
但smr 好似話有新技術冇咁影跌到單位數
買過底板,完全冇問題。
你睇開 1080 咪夠
4K 片一啲都唔細
唔好意思師兄 我唔係幾明唔同Socket係咩意思 係唔係14
Gen唔Fit Z790底板
z790 都唔用asrock 啦
同埋12 13代都係1700 socket
b660 z690刷一刷bios 就用得
到底係你有內幕消息confirm下代唔轉socket,定你覺得連登有內幕消息幫你firm intel大發慈悲唔改socket
唔係通曬天14代會轉socket咩

定係其實佢係諗住今年年尾唔會出14代 , 而係山Refresh 先?如果係後者嘅話咁咪唔會轉Socket
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞