[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(353) 4070係伏卡 ?

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
買塊新 等舊個塊保養完拎去放2手囉
我比較怕佢燒埋我顯卡同cpu 咁就食屎
你們打機會選7800X3D嗎?
睇筆直做人
13600k打機已足夠
未來幾年出的新GAME也夠?
冇人答到你,可能同食雞一樣,過兩年有隻新game叫奶西,令電莖界又迎一波大換機潮
用緊5950x+x570c8dh最近由rog3090升左rog4090,

見有d game cpu會樽頸,值唔值得升級7950x3d?
想整部平平地打下apex cs 有冇推介
筆直幾多 ? 要求係咩
唔應該,你咁換即係砌過部差唔多
因為7950x3d要換板換埋ram
4k gaming, 5950x夠哂做
5000-6000? 剩係玩到cs都夠
我個我覺得就唔係咁值得去升級
1)AM4去AM5幾乎等於將成個平台一半重新買過咁濟 , 雖然DDR5而家平咗但係DDR4喺凍唔登價錢嚟講有相對較低延遲優勢 , 打機就係追講低延遲 .

2)595去795X3D我自己暫時覺得成個成本都係好好貴 , 但係換到返嚟嘅效能提升冇想像中咁多 .

3)我個人認為595雖然係上一代U , 但係未話唔掂到嚴重bottleneck 顯示卡 . 個人建議等真係玩到某啲game見到CPU非常嚴重bottleneck顯示卡嗰陣時先再考慮升級都唔遲 .
大膽推測其實嚟緊嗰幾年嘅新Game都暫時都唔會用超過16 Threads , 7800X3D 8C16T嚟緊幾年都會足夠玩嘅 .

與其擔心CPU玩唔玩到未來幾年Game , 首先應該問自己手頭上揸住咩顯示卡先仲好 .
多謝巴打意見,咁都係繼續用住5950x先
On99禁左兩個
我想問埋如果第時想換4090 可唔可以直換卡
不如直接加4000上4090
砌全新就12400f rx6600
2手就1500執張3060ti
應該5000頭就搞掂
一定夠,成850W 個箱都放得落
儲下錢先
咁老母板洗唔洗跟住升呢
呢條list轉左呢隻牛係咪無衝突?支唔支援到4070TI?
完全唔關事
唔洗
無問題都support到,不過tt呢隻牛同adata都係cwt代工,可以話兩隻幾乎都係一樣既嘢嚟,我自己會有平買平,adata仲送條12vhpwr線唔使用轉接線方便啲
因為法奧個邊話adata條12Wp線要月底先到,又拖長左起碼成個星期先出貨咁我係咪叫佢轉番原本隻牛,用轉線就得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞