[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(353) 4070係伏卡 ?

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
12400用水冷
【i5-13500】INTEL CORE i5-13500 14Core 20Threads【散裝/三年保】

【INTEL B760M DDR4】ASUS TUF GAMING B760M-PLUS WIFI DDR4 M.ATX MOTHERBOARd

【DDR4 32GB 3600MHz】CORSAIR VENGEANCE LPX DDR4 3600MHz 32GB (16GBx2) C18

【M.2 GEN4 1024GB】KINGSTON KC3000 1024GB [with Heatsink] (讀:7000MB/s 寫:6000MB/s) [5Yrs]

【MATX】TECWARE NEXUS AIR M2 MINI TOWER CASE [BLACK]

【1000W金牌半模組】FSP HYDRO GT PRO 1000W [另跟ATX3.0線] (7YRS)

【240水冷】Thermalright Aqua Elite 240 V2 ARGB AIO Cooler [Black] (Support LGA1700)

想問下依個list如何
本身冇打開3A大作 淨係打下LOL apex 睇下片
屋企部機好舊同開始壞壞地 所以想轉
初步打算用返張顯卡 gtx 970或者內顯
第時想打玩大就入張40代/30代顯卡
想問有冇咩意見可以比到?
唔知相容性夾唔夾有冇問題個啲 thx
未撕塊膠/冇搽散熱膏
ok 我睇下先
唔知算唔算離題
想請教下 我hkbn plan係兩條獨立1gb係modem出
1條比電腦用
1條就駁router出比電視手機console果D用
然後用用下就發現問題
因為電腦唔係用router條線
所以stream唔到野去chromecast比電視用
想問下除左駁翻電腦條線去router有冇其他解決方案?
你不如換平CPU 13400/13600k
推gpu上4070ti
另外要配個散熱
5間黑店鬥1間黃店
唔該請問 買32GB RAM 會 8X4 定16X2好啲? 會唔會有太大分別?
DDR4好似話最好就插兩條
無知一問
我有2條16GB DDR4 3200MHz嘅舊ram (18年產物)
嚟緊想換塊底板,都係行DDR4
但係官網個support list到搵唔到我嗰2條ram
想問下照插係咪都ok
而家係咪唔興SDD加普通hard disk
D件 各有各食水深 最岩數都係自己分開撿件自己搞
呢樣真,唔計時間車錢嘅話,自己逐件買係可以搵到最低價最啱用
有咩問題?
見啲砌機List冇普通hard disk所以問下
按需要啫
可能佢地有舊hdd
無乜所謂
SSD平到同HDD差唔多
正常好少人買HDD
除非有特別需要
點會平到同hdd差唔多

我本身16gb(2x8)
咁我拆左出黎換左32gb(2x16)
點解個工作管理員ram已認可變左就46.2gb
有冇咩影響?洗唔洗搞?
唔洗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞