[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(353) 4070係伏卡 ?

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
風同水都要換膏喎
電腦用lightroom 同剪片會lag 打機主要都係LOL但Apex就冇咁順

我想請教下如果想upgrade應該砌新定upgrade其中一啲零件
機spec如下火牛冇拆出嚟睇:

NVIDIA GeForce GTX1650
ASUS Prime H310M-E R2.0
i5 9400f
ADATA Premier 8GB (1x 8GB) DDR4 3200MHz x 2
vi550 s3 ssd 1GB
你開住資源監視器睇下咩野爆左先

升級方案:
1. 換顯示卡(3060ti或以上)
2. 換ram上32/64GB(H310應該得兩個slot)
3. 砌新機

你有幾多筆直?
btw 9代intel最多行2666邊個陰你買3200?
如果upgrade 5k內我都ok
砌就8k倒

嗰陣唔識見差得唔遠揀咗3200

用lightroom or 剪片就大概係咁樣
但mesh應該好積塵?
咁aio呢?
係咪用幾年就要成組換?
4月中出4070 5千蚊, 再換隻650w牛
唔順先再換板u
你望下水冷保幾多年咪知幾時要換一次囉
水冷本身都5-6年保
你覺得會唔會三年打柴玩自己
得$8000執二手料先夠做

5900X/B550
3060ti或以上睇價錢/筆直
8GBx2 ram(執多對4條共32GB或換2x16GB)
650/750W新牛
會唔會係全世界最強勁嘅散熱膏?

非導電type

打贏 PTM7950 先
咁有冇ram介紹幾好, 仲諗住大工程
Sor呀做咗半伸手黨 已經十零年無砌機 依家想砌一部純打機既 爬咗幾日文 想問下巴打意見

1. Budget
HKD$18k

2. 電腦主要用途
打機

3. 個人需求
最低可接受嘅畫質:Ultra

最低可接受幾fps:60

如果你預計會玩新遊戲,想幾耐唔駛升級電腦硬件:5年左右

想唔想超頻: 唔駛

散熱需求如何:風冷

有冇特定嘅牌子信仰:無

想唔想有華麗嘅RGB光效: 唔駛

4. 現在或將會使用mon的類型

解像度:4K(2160p) x 2/遲d可能玩vr

更新頻率:60

CPU: AMD/intel 12500?

Motherboard: 我諗緊amd+ddr5/intel+ddr4邊個抵玩d

RAM: 16x2 DDR4/DDR5?

GPU: 4900

SSD:

PSU: 1000w夠唔夠?

Case:

CPU Cooler: 原裝?

總之想純打機性價比之選 希望18000內搞掂/平得黎qc ok
想知如果想砌部rtx4070ti, 用itx機箱(NR200P),係咪一定要用水冷?風冷頂唔頂到?
4090 都無左 13K 你想人點嘔部野俾你
想砌部新腦,平時主要搭配2K mon睇下片,睇下動畫,或者係steam 玩下小黃遊, 唔追求3A大作, 想問下list有冇問題

1 x Intel® Core™ i5-13400F BOX 聯強行貨
價錢:$1,599

1 x [4月優惠]Gigabyte B760M DS3H AX DDR4 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$999

1 x [4月優惠]ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$599

1 x Toshiba DT02ABA400 4TB 5400rpm 3.5
價錢:$499

1 x [3月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,299

1 x [3月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti EAGLE OC 8GB GDDR6X LHR
價錢:$3,399

1 x [法奧喜事優惠]Thermaltake Toughpower GF1 650W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x [優惠]Phanteks Polar T6 Dual Tower CPU Cooler
價錢:$310

2 x [3月優惠]ADATA XPG VENTO PRO 120 PWM Case Fan
價錢:$238

1 x Microsoft Windows 10 Home 64 Bit 中文繁體版 OEM
價錢:$989

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,939
https://www.faroll.com/customize#MjI0NywyODU1LDMzMDQsMzgyNCwzODU0LDUwNzIsNTg3OCw1ODc4LDYzMzYsNjM4OSw2MzkzLDc4MA
冇甲既板不了
呢個箱直接跟4風扇

1 x Intel® Core™ i5-13400F BOX 聯強行貨
價錢:$1,599

1 x [4月優惠]Gigabyte B760M GAMING X AX DDR4 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$1,099

1 x [4月優惠]ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$599

1 x Toshiba DT02ABA400 4TB 5400rpm 3.5

1 x [3月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,299

1 x [3月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti EAGLE OC 8GB GDDR6X LHR
價錢:$3,399

1 x [法奧喜事優惠]Thermaltake Toughpower GF1 650W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular

1 x Tecware Flatline Mini Tempered Glass Micro-ATX - Black
價錢:$309

1 x [優惠]Phanteks Polar T6 Dual Tower CPU Cooler
價錢:$310

1 x Microsoft Windows 10 Home 64 Bit 中文繁體版 OEM
價錢:$989

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,681
https://www.faroll.com/customize#MjI0NywyODU1LDM4MjQsMzg1NCw1MDcyLDUzNTIsNjMzNiw2MzkzLDY1MTMsNzgw
多謝巴打建議
唔太熟想問多少少, 你指"甲" 係咪指主機版上面遮parts 個D板?
另外巴打建議個機箱都好吸引, 好過我簡嗰個, 唯一擔心4風扇會唔會好嘈

上邊你簡既
下邊我建議既
你睇D散熱甲明顯差好多
呢D CHEAP風扇, 唔會好高轉, 唔會嘈得去邊
明白 學到野
thx
積塵方面各有各積,以NV7為例,兩塊玻璃嘅90度角位,玻璃和金屬之間嘅隙位,甚至玻璃嘅表面一樣會積到塵,但玻璃有塵特別顯眼,我對RGB冇興趣,有得揀我唔會用任何玻璃箱,但係側透箱賺到錢,大廠主力推冇計,唯有揀啲少玻璃嘅。另外,風扇一樣會積塵,由其扇葉,唔換嘅,至少半年就要抹,NV7重要裝滿嘅有12把扇,肯定抹少陣都奶嘢,mesh 積境上嚟起碼唔使就住度力,直接用吸塵機狂抽,快靚正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞